SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Dionice Tehnike u četiri dana potonule nevjerojatnih 71,8%
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 03.08.2018. - 11:23:17
ZAGREB - Tržište kapitala čak i u Hrvatskoj reagira na poslovne vijesti. Rekli bismo, jasnije i okrutnije na loše nego na dobre vijesti, ali to je valjda u skladu s općenitim nacionalnim pesimizmom.

To su ovih dana osjetile dionice Tehnike. Problemi u Alžiru i jednostrani raskid ugovora nakon kojeg je uslijedio i zahtjev za predstečajni postupak uzrokovali su pravu katastrofu za dionice Tehnike.

U samo četiri dana dionice Tehnike potonule su nevjerojatnih 71,8 posto. Na kraju prošlog tjedna vrijedile su 124 kune da bi na zaključenju jučerašnje trgovine potonule na samo 35 kuna.

Pri tome valja istaknuti kako je jučerašnjih skoro 300 tisuća kuna prometa bio najveći dnevni volumen još od 11. travnja. Dakle, bilo je mnogo onioh koji su se ubrzano željeli riješiti ovih dionica.

Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je u četvrtak da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", navodi se u priopćenju Tehnike koju je potpisao glavni direktor Zlatko Sirovec.

Tehnika je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, ali je ovaj tjedan alžirski investitor jednostrano i, kako je stajalo u Ingrinom izvješću, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za taj projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.

Temeljni ugovor za izgradnju tog medicinskog objekta zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, stoji u obavijesti Ingre.