SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVIDENDA
 
Dioničari HT-a 6. svibnja odlučuju o dividendi i temeljnom kapitalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2019. - 08:18:10
ZAGREB - Uprava Hrvatskog Telekoma (HT) u četvrtak je sazvala glavnu skupštinu za 6. svibnja, na kojoj će dioničari odlučivati o isplati ukupne dividende od 10 kuna po dionici, povećanju temeljnog kapitala i novim članovima Nadzornog odbora.

Prema pozivu za tu skupštinu, dioničari će odlučivati o isplati dividende od 7 kuna po dionici iz dijela dobiti iz 2018. te o dodatnoj dividendi od 3 kune po dionici iz dijela zadržane dobiti iz prethodnih godina.

Svi dioničari HT-a upisani u depozitarij na dan 21. svibnja moći će računati na isplatu dividende od ukupno 10 kuna po dionici 27. svibnja, što je znatno više nego u zadnjih par godina.

Za prvi dio isplate dividende od 7 kuna po dionici koristit će se dio od 990,6 milijuna kuna ukupne dobiti HT-a iz 2018., odnosno 568,5 milijuna kuna, dok će se dodatna dividenda od 3 kune po dionici isplatiti iz dijela zadržane dobiti iz prethodnih godina odnosno u iznosu od 243,6 milijuna kuna.

Dioničari će na skupštini odlučivati i o prijedlogu da se dio dobiti iz 2018. ili 422,1 milijun kuna preostalih nakon isplate dividende upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala HT-a, a ako to skupština prihvati taj će se kapital povećati sa 9,8 milijardi kuna, na 10,2 milijarde kuna, i to, kako se navodi u pozivu za skupštinu, bez izdavanja novih dionica, razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu.

Uz to, Glavna skupština HT-a odlučivat će i o prijedlozima Nadzornog odbora za izbor dva člana tog odbora - Marca Stehlea iz Njemačke na još jedan mandat od četiri godine te Davora Majetića (glavni direktor HUP-a) iz Zagreba, kao novog člana na četiri godine.

Inače, od ponedjeljka, 1. travnja funkciju predsjednika Uprave HT-a preuzet će Konstantinos Nempis, koji će na toj poziciji naslijediti Davora Tomaškovića. Tomašković, koji je na toj poziciji od 2014., podnio je ostavku početkom lanjskog prosinca.

Nempis dolazi iz OTE Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u Grčkoj, s pozicije izvršnog komercijalnog direktora za segment privatnih korisnika.