SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZERVE
 
Devizne rezerve Srbije povećane za 1,18 milijardi evra
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.03.2013. - 11:48:22
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju februara iznosile oko 11,68 milijardi evra, što je povećanje od 1,18 milijardi u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je Narodna banka Srbije.
Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 434 odsto i pokrivenost od osam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni priliv u toku februara realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na inostranom i domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od oko 1,1milijardi evra.

Uz to, ostvareni su prilivi po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve od strane banaka u neto iznosu od 61 milion evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 12,7 miliona evra. U februaru najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu otplate duga MMF-u u iznosu od 100,2 miliona evra. Ostali odlivi iz deviznih rezervi odnose se na isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 55,2 miliona evra i na izmirivanje obaveza prema inokreditorima u iznosu od 21,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju februara iznosile su 7,64 milijarde evra. Februarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 683,9 miliona evra i bio je za 471,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva ovogodišnja meseca u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,84 milijarde evra.

U februaru dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom pet miliona evra da bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.