SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Devizne rezerve NBS u martu smanjene na 9,73 milijarde evra
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.04.2017. - 17:44:07
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta ove godine iznosile su 9,73 milijarde evra, što je za 15 miliona evra manje nego u februaru.

Tim iznosom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 208 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 8,03 milijarde evra i za 29,1 milion evra su manje nego prethnog meseca.

"Blago smanjenje deviznih rezervi u martu je u najvećoj meri rezultat nepovoljnih tržišnih efekata, pre svega nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa, na međunarodnim tržištima, dok su realizovani devizni prilivi bili veći od deviznih odliva za 19 miliona evra", navela je NBS.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosla 429 miliona evra i bila je za 117,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,11 milijardi evra.

U martu je vrednost dinara ostala skoro nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacija kursa.