SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Devizne rezerve NBS povećane na 10,43 milijardi evra na kraju aprila 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 11.05.2018. - 12:52:43
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 10.429,3 mil EUR, što je za 194,4 mil EUR više nego na kraju marta.

Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 189% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i gotovo je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Kako je saopštila NBS, neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 8.625 mil EUR, što je za 165 mil EUR više nego na kraju marta.

- Značajna je činjenica da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu prevremenog razduženja države prema poveriocima Londonskog kluba (odliv u iznosu 130,9 mil EUR) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (odliv 24,4 mil EUR). Najveći doprinos povećanju deviznih rezervi potiče od priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu (kupovina 215 mil EUR). Pored toga, u pravcu povećanja delovali su i neto prilivi po osnovu deviznih kredita, donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 75,1 mil EUR), a zabeležen je i pozitivan neto uticaj tržišnih faktora (59,6 mil EUR), pre svega, promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu - navodi NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 472,3 mil EUR i bio je za 370,5 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.748,9 mil EUR.

Dodaje se i da je u aprilu zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0,2%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 205 mil EUR kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.