DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZERVE
 
Devizne rezerve NBS 9,64 mlrd evra na kraju januara 2018.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.02.2018. - 10:16:53
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 9,64 mlrd EUR, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 180% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, pokazuju preliminarni podaci NBS. 

Kako je saopštila centralna banka, to je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju januara 7,9 mlrd EUR. Bruto devizne rezerve su u januaru smanjene za 314 mil EUR, a neto devizne rezerve za 361 mil EUR, navodi NBS u svom saopštenju.

Kako se dodaje, u januaru su prilivi u devizne rezerve ostvareni po osnovu - neto prodaje (veća prodaja od dospeća) deviznih hartija od vrednosti, izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima pokrili gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 mil EUR). Neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 mil EUR), kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 mil EUR) doprineli su u najvećoj meri smanjenju deviznih rezervi u januaru tekuće godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 mil EUR i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

Dodaje se i da je u januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%, a Narodna banka Srbije je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 mil EUR.