SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Deutsche Telekom ukida 5600 radnih mjesta u Njemačkoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.09.2018. - 17:22:00
Zadnja izmjena: 10.09.2018. - 21:26:21
FRANKFURT - Iz ogranka Deutsche Telekoma (DT) za IT usluge T-Systemsa su potvrdili da su sa sindikatima postigli dogovor o ukidanju 5600 radnih mjesta u Njemačkoj, u sklopu radikalnog preustroja koji bi im trebao pomoći da ponovno posluju pozitivno.

Dogovor je postignut nakon višetjednih pregovora, a predstavlja pomak za izvršnog direktora Adela Al-Saleha, Amerikanca koji je čelnu dužnost u T-Systemsu preuzeo početkom godine s mandatom da radikalno preustroji to problematično poslovanje u sastavu najvećeg europskog telekoma.

Prema tom sporazumu, 3765 mjesta bit će ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje bude imala problema u poslovanju, dodatnih 1200 radnih mjesta bit će ugašeno 2021. godine. T-Systems drastično će smanjiti broj ureda u Njemačkoj, na svega 25, sa sadašnjih 230.

Planiraju također smanjiti broj zaposlenika u inozemstvu, a u budućnosti će angažirati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. U konačnici tako broj zaposlenika u Indiji planiraju povećati sa sadašnjih 400 na čak 3000.

T-Systems trenutno na globalnoj razini zapošljava ukupno 37.500 ljudi, podsjeća Reuters.

Broj najavljenih otkaza manji je od 6000 koliko je prvotno bio predvidio Al-Saleh od ukupno 17 tisuća zaposlenih u Njemačkoj.

Glasnogovornik tvrtke izjavio je da je nekoliko stotina zaposlenih proteklih tjedana već otišlo iz kompanije. "Sada nema prepreka za provedbu otkaza", rekao je, dodajući da će prve obavijesti zaposlenicima biti poslane sljedeći tjedan.

Poslovni dnevnik Handelsblatt već je objavio vijest o otkazima u izdanju od ponedjeljka. Predsjednik radničkog vijeća i član nadzornog odbora Thomas Schneegans za taj je list izjavio da je sporazum o smanjenju broja zaposlenih postignut krajem kolovoza nakon tri tjedna pregovora.

Al-Saleh si je dao dvije godine za zaokret u poslovanju te sedam milijardi eura vrijedne kompanije čiji se prihodi smanjuju, a marže su pod pritiskom, te koja gubi novac. On želi postupno odvratiti T-Systems od oslanjanja na klasičan outsourcing IT usluga te iznos od 600 milijuna eura ostvarenih ušteda na troškovima zaposlenika usmjeriti u prilike za rast u digitalnim i uslugama u tzv. oblaku.