DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROLA
 
Deutsche Telekom preuzima potpunu kontrolu nad T-Mobile Czech Republic
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.02.2014. - 11:54:04
FRANKFURT - Deutsche Telekom objavio je danas da će platiti 800 milijuna eura za punu kontrolu nad češkom podružnicom T-Mobile Czech Republic u sklopu integracije strukture mobilnih mreža i fiksnih telefonskih linija u Europi.

Deutsche Telekom kupit će preostalih 39,23 posto udjela od konzorcija ulagača na čelu s investicijskom grupom Mid Europa Partners, priopćila je njemačka telekomunikacijska grupa.

Kupnja dionica prirodan je korak u procesu preobrazbe Deutsche Telekoma u paneuropskog operatera, izjavila je Claudia Nemat, članica DT-ove uprave za Europu i za tehnologiju.

"Nastavljenom integracijom T-Systems Czech Republica i planiranim spajanjem sa češkim poslovanjem GTS Groupa češki T-Mobile je na jasnom strateškom putu proširivanja kapaciteta u segmentu fiksne telefonije i jačanja tržišne pozicije u segmentu B2B (business to business)", dodaje Nemat u priopćenju .

U studenom prošle godine Deutsche Telekom kupio je GTS Central Europe za 546 milijuna eura, proširivši se time na poslovanje s infrastrukturom i fiksnom telefonijom baziranom na optičkim kablovima na području istočne Europe.

U Deutsche Telekomu napominju vode da nova akvizicija, koju još moraju odobriti regulatori, neće utjecati na prihode i dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) jer je češki T-Mobile već u potpunosti konsolidiran.

Transakcija će omogućiti Deutsche Telekomu da pojednostavi kapitalnu i upravljačku strukturu češke podružnice i uštedjeti im isplatu godišnje dividende manjinskim dioničarima.