SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBUNA
 
Deset europskih gradova se pobunilo protiv Airbnba
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 21.06.2019. - 08:33:21
NEW YORK - Deset evropskih gradova zahtijevalo je više pomoći od EU u borbi protiv Airbnb-a i drugih web-lokacija za iznajmljivanje, za koje tvrde da zatvaraju lokalno stanovništvo i mijenjaju lice susjedstva.

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barcelona, ​​Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Krakow, Munchen, Pariz, Valencija i Beč kažu da "eksplozivni rast" globalnih platformi za kratkoročni boravak mora biti na dnevnom redu sljedećeg seta evropskih povjerenika.

U trabnju je generalni odvjetnik Evropskog suda pravde donio neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb treba smatrati pružateljem digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb-u i sličnim platformama da slobodno djeluju preko bloka i, što je najvažnije, oslobodilo ih bilo kakve odgovornosti da osiguraju da posjednici poštuju lokalna pravila usmjerena na reguliranje odmora.

"Evropski gradovi vjeruju da bi se domovi trebali koristiti prvenstveno za život u njima", navodi se u priopćenju gradova objavljenom u Amsterdamu.

"Mnogi pate od ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se domovi mogu iznajmljivati ​​turistima unosnije, nestaju s tradicionalnog stambenog tržišta. "

Gradovi su naveli da lokalne vlasti moraju biti u stanju suprotstaviti se negativnim efektima buma kratkoročnih odmora, kao što su povećane rente za stalno nastanjene stanovnike i nastavak "turistifikacije" susjedstva, "uvođenjem vlastitih propisa u ovisnosti o lokalnoj situaciji"