SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Der Standard: Vučić u ulozi srpskog Willyja Brandta
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 18.08.2017. - 09:26:43
BEČ - Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od njegovog autorskog teksta u "Blicu", evropske diplomate porede sa Willyjem Brandtom, ukazuje bečki dnevnik "Standard" i ocenjuje da se on usudio da pokrene debatu o Kosovu koja obećava pozitivne efekte.

List ističe da više od devet godina, od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, srpski predsednik poziva svoje građane da moraju to da prime k znanju.
Standard prenosi da je u autorskom tekstu u Blicu, objavljenom u julu, Vučić rekao da "moramo biti realni, ne gubiti ništa ili dati nešto što imamo, ali isto tako ne možemo očekivati da dobijemo nešto što smo pre dugo vremena izgubili".

Od tada, konstatuje list, on se poredi sa Brandtom, koji je početkom 1970-ih doneo promenu kursa u politici prema istoku – "preokret kroz približavanje".
Vučić, koji u Srbiji ima podršku većine stanovništva, usuđuje se da pokrene debatu, koja obećava pozitivne efekte, ocenjuje Standard.
List navodi da Srbija time može da, iza sebe ostavi teret prošlosti, i to bi moglo u čitavom regionu doneti konačno razjašnjenje odnosa među državama bivše Jugoslavije i normalnost.

Dnevnik podseća da je građanima do skoro poručivano da Srbija ne bi bila više Srbija ako bi izgubila Kosovo, i ocenjuje da je zaslugom Vučića s tom porukom završeno.
Standard navodi i reči predsednika da bi "nedelovanje bio istorijski zločin".
Istovremeno list ukazuje da Vučić još nije predočio konkretan plan, ali i da zna da Srbija, bez "normalizacije" odnosa sa Kosovom ne može pristupiti EU.

Jedan problem je što je u preambuli Ustava Kosovo navedeno kao integralni deo srpske države, podseća Standard dodajući da se ona ne može menjati, jer je za to potrebna ne samo dvotrećinska većina, već i referendum.

Svi politikolozi u Srbiji polaze od toga, kako piše list, da za to ne postoji većina, te bi bilo moguće da se ostvari sporazum među državama, sličan onom koji je 1972. potpisan između Savezne Republike Nemačke (BRD) i Demokratske nemačke Republike (DDR), kojim je Bon DDR de fakto, ali ne i de jure priznao.

Srbija bi time omogućila Kosovu da pristupi međunarodnim organizacijama, što je do sada Beograd blokirao, konstatuje bečki dnevnik.

Standard ocenjuje da je Vučić glavni lider na Balkanu, a takvog ga već duže smatraju Nemačka i Evropska komisija, te da se svojim novim korakom jasno definisao kao "čovek zapada".

Istovremeno list konstatuje da Vučić definiše pitanje Kosova kao problem dva naroda, u čemu nije sam na Balkanu, jer svi balkanski političari nisu nikada odustali od ideje etnički homogenih država, i nikada stvarno prihvatili stvaranje država građana.

"Taj pogled na stvari predstvalja prepreku u dijalogu, koji Srbija i Kosovo vode od 2011., a sa Vučićevom inicijativom on bi trebalo sada da dobije na dinamici", uveren je Standard.