SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Der Standard: Hrvatska ekonomski tone a bavi se ćirilicom u Vukovaru
Autor/izvor: SEEbiz / T-Portal / Der Standard
Datum objave: 05.02.2013. - 15:48:41
BEČ - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i svađa oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, teme su koje ovih dana obrađuju i austrijski mediji. Zaključak Der Standarda glasi kako 'Hrvatska šepa prema EU' i to 'bez vizije, bez gospodarskog rasta i bez privatizacije.
- Krediti su sve nepovoljniji. Investitore se tjera. Gospodarska kriza koja traje već pet godina – a i u 2012. je Hrvatska imala negativan gospodarski rast – se produbljuje. Usprkos tome se realnost negira i ne provode se strukturalne reforme, stoji na početku članka objavljenog u dnevniku Der Standard o 'šepavom putu Hrvatske u EU', koji se odvija 'bez vizije, bez goospodarskog rasta i bez privatizacije'.

Napominje se i kako su bonitetne agencije Standard & Poor's i Moody's smanjije hrvatski kreditni rejting na 'smeće', zbog čega je ministar financija Slavko Linić 'najavio rebalans budžeta'.

- Hrvatska već četiri godine bilježi negativan gospodarski rast, upozorava Der Standard, te napominje i da su 'gospodarske mogućnosti za iskorištavanje ulaska u EU ograničene', a 'Vlada se ne može dogovoriti o uvođenju poreza na nekretnine'.

Uz sve ekonomske probleme, 'nastavlja se svađa oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru', izvještava pak konzervativni Die Presse.

- Prosvjedi protiv ćirilice u Vukovaru' okupili su oko 'dvadeset tisuća ljudi, koji se protive 'poštivanju Ustavnog zakona, zbog čega se oglasio i predsjednik Ivo Josipović: 'Očekujem od svih stranaka u Hrvatskoj, posebice onih koji su tada bile na vlasti, da građanima objasne važnost poštivanja Ustava.'

Der Standard pak o istoj temi naglašava 'paradoks po kojem su HDZ i HSP glasovali za uvođenje ćirilice', dok se sada tome žestoko protive kad su u opoziciji.