SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAČUNI
 
Deblokirani računi Tehnike
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 12.11.2018. - 11:42:33
ZAGREB - Tehnika je jutros izvijestila kako su joj deblokirani poslovni računi.

U petak je Tehnika izvijestila kako je Trgovački sud u Zagrebu otvorio postupak predstečajne nagodbe nad tvrtkom.

Problemi su za Tehniku počeli krajem srpnja nakon što je ta tvrtka, koja je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, objavila da je alžirski investitor jednostrano i, kako su te dvije kompanije navele, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.Temeljni ugovor za izgradnju medicinskog centra Ain Naadja zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, izvijestili su krajem srpnja iz Ingre.

Tehnika je o problemima na poslu u Alžiru izvijestila 30. srpnja, a dan kasnije, 31. srpnja je objavila da su joj poslovni računi u blokadi, a zbog aktiviranja sredstava osiguranja odnosno protesta garancija i kontragarancija čije je plaćanje zatražio alžirski investitor.