SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LIKVIDNOST
 
Deblokiran račun Opštine Herceg Novi, povjeriocima 400.000 eura
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Jadran
Datum objave: 28.03.2016. - 15:27:40
HERCEG NOVI - Samo četiri dana nakon što je prošle sedmice bio blokiran račun Opštine Herceg Novi zbog pravosnažnog i izvršnog rješenja o naplati potraživanja povjerilaca u iznosu od 161 hiljadu eura, od petka opštinska administracioja normalno funkcioniše.
"Od 25. marta je deblokiran račun, sa koga je skinuto 195 hiljada eura po osnovu izvršnog rješenja, sa kamatama. Zahvaljujući sporazumu sa ostalim povjeriocima, o plaćanju u ratama, Opština je izmirila i dio duga u iznosu od 200 hiljada eura. Ostatak od oko 120 hiljada eura, plus kamate, dolazi na naplatu 25. aprila", kazala je za Radio Jadran direktorka Službe za imovinu i zastupanje Tamara Jauković.

Račun Opštine Herceg Novi bio je blokiran na osnovu izvršnog rješenja Osnovnog suda u Herceg Novom, kao i rješenja Višeg suda u Podgorici, nakon sudskog spora kojeg je pet vlasnika vodilo od 1982. godine za izuzeto nacionalizovano zemljište za izgradnju Školskog centra "Ivan Goran Kovačić" na Savini.

Nacionalizacija zemljišta, odnosno deposediranje je izvršeno 1970. godine, a vlasnici su započeli spor dvanaest godina kasnije. Čak pet puta su padale presude za nadoknadu oduzetog zemljišta.

Posljednju, tzv presudu solidarnosti, po kojoj je trebalo da dug vlasnicima izmire država, odnosno resorno Ministarstvo i Opština, Viši sud je preinačio i odlučio da ukupan iznos potraživanja padne na teret Opštine Herceg Novi. Zato je došlo do blokade, jer na računu nije bilo dovoljno novca za isplatu po rješenju o izvršenju.