SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRAJ
 
David Gilmour: Pink Floyd više ne postoji
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 15.08.2015. - 19:45:13
ZAGREB - Prva LP ploča koju sam kupio u životu, bila je "Dark Side of the Moon" grupe Pink Floyd i ostala mi je najdraža do danas.

Bio je to savršen spoj zvuka, poezije i svega što sam mogao očekivati od glazbe, čak i dizajn omota. Neki dan, na Facebooku  na post uglednog kritičara Hrvoja Horvata gdje on lamentira nešto o današnjoj tržišnoj vrijednosti Davida Gilmoura, kratko sam odgovorio da je "Gilmoura, poslao bog na Zemlju da ljudima umjesto njega svira najfiniju glazbu (na električnoj gitari)". Isto sada odgovorno tvrdim i za ostale članove Pink Floyda, jer mi se nikada ništa nije svidjelo više od njih.  

I sad moram reći ono što  nikada nisam očekivao da ću baš ja reći, a to je vijest o konačnom prestanku rada  banda Pink Floyd.  Mnogi su ljubitelji sumnjali da je Pink Floyd i službeno gotov, a David Gilmour je potvrdio da bend neće ujediniti u narednim godinama, te da je prošlogodišnja ploča "Beskrajne rijeke", njihov prvi album od 1994. godine nakon  "The Division Bell", biti i posljednja.  

"Sve sam uradio s njime. Proveo sam 48 godina u Pink Floydu - dosta godina na početku, s Rogerom  Watersom", rekao je u glavnom intervjuu za Classic Rock Magazine. "I sve ove godine, i sve ono što se sada smatra našim vrhuncima, u 95 posto glazbeno me ispunjava i radostan sam. Ali sigurno ne želite da ostalih pet posto bude moje mišljenje o tome što je to dugo i fantastično vrijeme zajedno bilo. Ali, to je gotovo, mi smo sve učinili - i sve bi drugo bilo glumatanje vratiti se i to učiniti opet. "  

Gilmourova je najnovija izjava jeka je sličnih koje je izrekao prošle godine.

"Ovo je posljednja stvar koja će biti od nas", rekao je za BBC nakon objavljivanja "Beskonačne rijeke".  

Sada u Classic Rock Magazineu je dodao da bi sviranje bez klavijaturista Pink Floyda Ricka Wrighta, koji je umro u 2008, "samo bilo pogrešno." (Frontmen i utemeljitelj Syd Barrett, koji je napustio bend 1968. godine, umro je 2006. godine) .

"Apsolutno se ne želim vraćati. Ne želim ići i svirati na stadionima ... pod imenom Pink Floyda", dodao je Gilmour.

"Ja sam slobodan raditi ono što želim i kako želim to učiniti. Svakako, prihvaćam da postoje ljudi koji žele otići i vidjeti i čuti tu legendu koja je Pink Floyd, ali bojim se da to više nije moja dužnost. "  

Gilmourov  novi solo album, "Rattle That Lock", službeno izlazi 18. rujna, a samo šest dana prije, 12. rujna velikan će nastupiti u Areni u Puli. Za taj koncert su ulaznice rasprodane za samo par sati nakon objave. Glavne dijelove Gilmourova intervjua iz "Classic Rocka, jučer je prenio i "Entertainment weekly", a Jessica Goodman je prenijela na svom Twitteru, nakon čega su se zažarile i ostale mreže s tisućama prijenosa, a jedan, onaj  od Milice Bender, došao je i do mene. Odoh slušati i gledati "Pompeje" najbolji live DVD u povijesti rock, glazbe, a i sve druge albume Pink Floyda. Posebno mi je drag video DVD album izdan za 75 obljetnicu Gibson gitare, na kojemu sviraju najcjenjeniji živući gitaristi na svijetu.  

No kad zasvira David Gilmour, svi mogu otići doma! Božji čovjek!