SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TANKA VEĆINA
 
Dalija Orešković pokazala koliko je nestabilna vladajuća većina
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 17.02.2018. - 10:07:39
ZAGREB - Neuspjeli izbor novog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazao je da vladajuća većina HDZ-a i HNS-a s manjinskim partnerima od 78 ruku u Saboru ipak nije tako jaka kako premijer to voli tvrditi. 

Hrvatski sabor, naime, nije uspio izabrati novu predsjednicu Povjerenstva s obzirom na to da je umjesto traženih 76 glasova, HDZ-ova kandidatkinja Nataša Novaković na tajnom glasovanju dobila glas manje, a dosadašnja predsjednica Dalija Orešković 46 glasova. Dokaz je to da je najmanje troje zastupnika vladajuće većine odlučilo ignorirati dogovor koji su njihove stranke postigle na sastancima održanim jučer i u četvrtak navečer, odnosno da šefovi klubova nisu uspjeli disciplinirati zastupnike, piše Večernji list.

Osim dokaza nestabilne većine, već se u saborskim hodnicima počelo postavljati pitanje i čime se HDZ-u toliko zamjerila Dalija Orešković da nisu pristajali na njezin reizbor i pod cijenu da nitko drugi ne bude izabran. Kako zakon koji regulira rad Povjerenstva ne kaže što napraviti u tom slučaju, plan je temeljem saborskog poslovnika ponoviti glasovanje o kandidatkinjama za predsjednicu na sljedećoj sjednici. Kako Sabor ne zasjeda idućih deset dana, odnosno s radom nastavlja tek 28. veljače, jasno je da se minimalno do ožujka ništa neće događati po pitanju Povjerenstva.

Za članove te institucije na mandat od pet godina izabrani su dosadašnji članovi Davorin Ivanjek i Tatijana Vučetić te kao nove Tončica Božić i Aleksandra Ileković Jozić, no kako predsjednik organizira i upravlja radom Povjerenstva, saziva sjednice i predsjedava njima, potpisuje sve akte, bira svog zamjenika, upitno je i može li Povjerenstvo uopće započeti s radom dok se ne izabere i predsjednik. Ako se to, kad se sjednica nastavi, ne uspije dogoditi ni na ponovljenom glasovanju, treba ponovno proći cijelu proceduru javnog poziva i razgovora s kandidatima, a to je posljednji put trajalo dulje od šest mjeseci, pitanje je kada bi povjerenstvo koje više ne postoji od 11. veljače moglo nastaviti s radom. To, čini se, ne brine predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, koji uvjerava da je vladajuća većina i dalje stabilna.

– Vlada ima većinu. Sada očekujemo da se ponovi glasovanje za predsjednicu Povjerenstva. Ako bude potrebno, bit će i treći krug, a ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne bude dobila većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednice Povjerenstva. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema – kaže Bačić.

Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić dodaje da su se oni s HDZ-om dogovorili o kandidatu,te poziva medije da analiziraju kako bi shvatili tko na tajnom glasovanju nije dao glas kandidatkinji vladajuće većine.

– Pogledajte analizu, procijenite i vidite koji je koji kandidat dobio i napravite analitiku – poziva Batinić i optimistično dodaje: “Bit će drugi put.”

SDP-ov Arsen Bauk ipak ovo tumači kao poraz vladajućih jer, naglašava, nisu uspjeli okupiti svoju većinu oko kandidatkinje koju su podržali. 

– Mi sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru koji gotovo jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava, i onda na tajnom glasovanju njihov kandidat ne dobije dovoljno glasova. To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija, ne treba dodatno analizirati. Poruka je – nemojte raditi svoj posao, ako ga radite, radite ga tako da se ne zamjerate HDZ-u, a ako se zamjerate, bez obzira na to što na to dobro radite i imate potporu javnosti, nećete biti opet izabrani – zaključuje Bauk.