SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDOSTATAK RADNIKA
 
Dalić: Poslodavci bi većim plaćama trebali motivirati radnike
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 05.12.2017. - 06:50:05
ZAGREB - Povećanje minimalne plaće, ali i kvota stranih radnika. HNB upozorava da u Hrvatskoj premalo ljudi radi. Poslovna klima u Hrvatskoj - dobar 3, kaže Hrvatska udruga poslodavaca i traži hitne reforme. 

Lex Agrokor proglašen za gospodarski događaj godine, na dan iseljenja uprave iz Cibonina tornja. Više o tome u Temi dana HRT-a govorila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Na pitanje o povećanju minimalne plaće ministrica Dalić je kazala:

"Ove godine govorimo o paketu koji će Vlada raspraviti i vjerujem usvojiti u četvrtak, a koji se sastoji od tri bitna dijela. Prvi je vezan uz povećanje minimalne plaće, ali isto tako i uz kompenzacijske mjere kojima će se osigurati da se zajedno s povećanjem minimalne plaće i neto plaće za radnike omogući i osigura i smanjivanje troška za poslodavce za minimalnu plaću i time pomogne konkurentnosti proizvođačkih grana kao što je tekstilna, kao što je metaloprerađivačka, mahom vrlo bitnih grana koje posluju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj." 

"Drugi dio paketa vezan je uz kvote i uvoz radnika iz trećih država, a treći je vezan uz porezne promjene u porezu na dohodak, a koje bi trebale rezultirati da se smanji trošak vezan uz sezonske radnike", najavila je ministrica.

Dodala je kako je "važno istaknuti da je sastavni dio paketa i izmjena u zakonu o minimalnoj plaći kojim bi se jasno propisalo da ona ne može sadržavati dodatke. Za prekovremeni noćni rad, rad blagdanom, itd. Smatramo da to nije fer."

"Razgovarali smo i s poslodavcima i sa sindikatima i uvjereni smo da je ovaj paket mjera uravnotežen i da odgovara na njihove zahtjeve. Da donosi ono na čemu radimo, da imamo kvalitetnije poslovno okruženje  i stvaramo mogućnost da poslodavci budu konkurentni, a da radnici koji primaju minimalne plaće ipak osjete povećanje", dodala je. 

Što se tiče uvoza stranih radnika kazala je kako se od 31 000 dozvola za strane radnike njih 9 000 odnosi na produljenje odobrenih u prošloj godini.

"Ne preuzimaju se poslovi, ne izvršavaju se investicije, jer radne snage nema dovoljno. Očekujemo i da poslodavci reagiraju većim plaćama i tako privuku jedan dio neaktivnog stanovništva na tržište rada. Građevinarstvo je blokirano nedostatkom radne snage i mi taj problem ne možemo ignorirati", kazala je. 

Na pitanje kada se u Agrokoru može očekivati dogovor oko nagodbe odgovorila je "u okvirima propisanim zakonom".

"Dakle, 10. travnja, najkasnije 10. srpnja, a u nadolazećim tjednima i u nadolazećem razdoblju ja vjerujem da ćemo i od izvanrednog povjerenika dobivati sve više informacija o obliku i o načinu na koji će nagodba izgledati. Odluku o nagodbi moraju donijeti vjerovnici. Oni o njoj moraju glasati i oni se o njoj moraju suglasiti", istaknula je ministrica Dalić.