SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIZICI
 
Dalić o analizi SOA-a: Rizike smo stavili pod kontrolu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.11.2017. - 12:13:29
ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić osvrnula se na sigurnosnu analizu SOA-e vezanu uz Agrokor. 

Svaka od institucija koje se ovaj problem dotiče, promatra ga iz svoje perspektive, poručila je potpredsjednica Martina Dalić osvrćući se na analizu SOA-e. Ponavlja da "u trenutku kada se sustav rušio i kad je bio pred bankrotom te da više 10-aka tisuća ljudi ostane bez posla Vlada stvorila pravni okvir koji je svoje rezultate dao i pokazao".

"Stoga mislim da je u kontekstu i zakonodavnog okvira, djelovanje Vlade i onoga što je u Vladinu mandatu, posljedničnog rada izvanredne uprave koji se dogodio nakon zahtjeva bivše uprave, ugroza za zaposlenost, ugroza za radna mjesta i za gospodarstvo stavljena pod kontrolu", rekla je Dalić za Media servis.

Takve ocjene vidjeli smo i od Europske komisije i rejting agencija: rizici koje je Agrokor mogao stvoriti imao bi devastirajuće posljedice ali oni su stavljeni pod kontrolu, ocjenjuje Dalić i kaže da je "taj dio iza njih". Najavljuje nagodbu i dogovor među vjerovnicima koji nadolazi i da za njega postoje dobri temelji.

"Iz čega zaključujem da postoji i vrlo dobra stmosfera među vjerovnicima da se ta nagodba sklopi, a to znači da cjelokupni sustav i dalje posluje i dalje radi bez ikakvih naglih ili dramatičnih poremećaja. A tko će i kava će biti struktura vlasništva, utvrdit će vjerovnici", smatra Dalić.

Na dnevnoj bazi optužbe na njen račun, Vladin ali i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka sipa Ivica Todorić koji najavljuje i da će lex Agrokor poslati na ocjenu ustavnosti.

"Ivica Todorić je bjegunac od hrvatskog pravosuđa, čovjek koji se ne odaziva na poziv hrvatskih institucija. Vidjeli ste bježi po Londonu. Hrvatska Vlada je ovdje, djeluje u skladu sa svojom ustavnom ulogom i spriječila je posljedice načina na koji je Todorić vodio kompaniju. Koji je, vidjeli smo iz popisa tražbina koje je izvanredni povjerenik dostavio sudu, ostao dužan preko 5.700 različitih vjerovnika. Mislim da to govori sve o akterima u ovome problemu", kazala je Dalić.