SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTIMIZAM
 
Dalekovod očekuje: Ova i iduća godina donose oporavak
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 06.03.2019. - 10:50:06
ZAGREB - Nakon loše prošle godine, Dalekovod je u prezentaciji za investitore naznačio da ove i iduće godine možemo očekivati prekretnicu u poslovanju kompanije.

Nastavno na odgodu velikog broja tendera u 2018. godini, početak 2019. godine obilježen je snažnim pozitivnim trendom. Dalekovod, bez članica grupe je u prva dva mjeseca 2019. godine ugovorio/dobio rekordan broj novih ugovora u ukupnom iznosu od preko 425 milijuna kuna. Očekuje se nastavak pozitivnih trendova i u budućem razdoblju.

Trenutna vrijednost ugovorenih poslova Dalekovoda bez članica grupe na dan 28. veljače 2019., a koji će se izvršiti tijekom 2019. godine iznosi 955 milijuna kuna, što predstavlja rast u odnosu na 2018. godinu od preko 34%. Takvim rezultatom je značajno nadmašena realizacija tijekom cijele 2018. godine, a očekuje se dobivanje većeg broja tendera u 2019. godini čija će realizacija započetitijekom 2019. godine.

Uz tradicionalno primarna tržišta Skandinavije, Regije, Srednje i Istočne Europe te domaćeg tržišta planirano je pozicioniranje i na tržištu Njemačke (gdje do sada Dalekovod Grupa nije bila prisutna) gdje je uspješno izvršena pretkvalifikacija kod najvećeg njemačkog operatera prijenosnog sustava.

U tijeku je i postupak pretkvalifikacije za ostale operatere prijenosnog sustava u Njemačkoj. Takav iskorak s obzirom na najavljena ulaganja (30% svih ulaganja u Europi prema ENTSO-e) u obnovu prijenosne mreže predstavlja potencijal za dugogodišnjuprisutnostu izvođenju projekata na tržištuNjemačke.

Strateški fokus Dalekovod Grupe bit će, uz provođenje financijskog i operativnog restrukturiranja,na razvoju poslovanja na domaćem tržištu.

Dalekovod Grupa očekuje da će aktivnosti na domaćem tržištu omogućiti značajan rast prihoda i profitabilnosti u narednom srednjoročnom razdoblju.

Veliki projekti čine temelj prihoda ali manji projekti su važni za ukupnu profitabilnost poslovanja. Male projekte mogu „loviti” na tržištima gdje je Dalekovod prisutan sa velikim brojem vlasititiih zaposlenika kao npr. tržište Norveške ili domaće tržište.