DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Dalekovod najavljuje otpuštanje 52 radnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.06.2019. - 10:52:56
ZAGREB - Uprava društva Dalekovod d.d. izvijestila je da je, temeljem provedene Analize, sukladno Odluci o strateškom planiranju poslovanja te postupku i kriterijima ocjenjivanja radnika, donijela Odluku o namjeri rješavanja kolektivnog viška radnika u 2019. godini.

Navedenom odlukom utvrđuju se razlozi zbog kojih bi mogla prestati potreba za radom 52 radnika u kompaniji Dalekovod d.d. Uz uključene inicijative operativnog restrukturiranja u ostalim kompanijama, te ostale oblike organizacijskih promjena koje najviše zahvaćaju srednji menadžment i službe potpore, mjere imaju efekt od 12,5% ukupnog smanjenja broja zaposlenih na razini Grupe. Restrukturiranje donosi značajno smanjenje godišnjeg troška rada Grupe, posebice vezanog uz potporne funkcije kompanije.

Operativno restrukturiranje direktnih troškova usmjereno je prema centralizaciji poslovnih procesa, kapitalnim ulaganjima s ciljem uštede, efikasnosti nabavnog procesa i upravljanju ljudskim resursima.

Prihodi od prodaje Grupe Dalekovod u prvom kvartalu su iznosili 215,5 milijuna kuna i niži su za 10,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine a spomenuti pad prihoda od prodaje Grupe u najvećoj mjeri je rezultat smanjenja aktivnosti ugovaranja i realizacije tijekom 2018. godine. Zbog povećanih troškova projekata, uzrokovanihslabijom produktivnošću radne snage zbog loših vremenskih uvjeta, u prvom kvartalu 2019. došlo je do pogoršanja rezultata Grupe i na EBIT (-32,4 milijuna kuna) i EBITDA (-23,1 milijuna kuna) razini.

Dobit razdoblja je iznosila 11,980 tisuća kuna kao posljedica rasta stavke ostali financijski prihodi, a čiji rast je u najvećoj mjeri rezultat prodaje društva Dalekovod Professio d.d. (vjetroelektrane).