SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
Dalekovod grupa u prvom polugodištu s 30 milijuna kuna neto dobiti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.07.2019. - 16:21:33
ZAGREB - Dalekovod Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 30 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 8,87 milijuna kuna.

I matično društvo Dalekovod d.d. također je u prvom polugodištu poslovalo s neto dobiti od 36,7 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od četiri milijuna kuna.

"Grupa i društvo su u prvih šest mjeseci zabilježili snažan rast neto dobiti, što je u prvom kvartalu u velikoj mjeri rezultat prodaje društva Dalekovod Professio d.d., a u drugom kvartalu rezultat bolje realizacije ugovorenih projekata", navodi se u izvješću.

Poslovni prihodi Dalekovod grupe su iznosili 556,78 milijuna kuna i manji su za 5,3 posto, a smanjeni su i poslovni rashodi, za 3,7 posto, na 565,7 milijuna kuna.

Prvo je polugodište, kako se navodi u izvješću, obilježeno snažnim pozitivnim trendom ugovaranja novih poslova te je tvrtka, primjerice, ugovorila ili je odabrana kao najpovoljniji ponuđač radova u ukupnom iznosu od više od 1,45 milijardi kuna "što svrstava ovu godinu u jednu od najperspektivnijih poslovnih godina", kaže se u izvješću.

Iz Dalekovod Grupe također podsjećaju da je tijekom godine započet proces operativnog restrukturiranja koji je podijeljen u dvije faze - optimizaciju visine režijskih troškova i optimizaciju visine direktnih troškova.

Nova Uprava, kako se navodi, započela je i u značajnoj mjeri već provela mjere operativnog restrukturiranja, usmjerena na optimizaciju režijskih troškova i broja zaposlenih u sektorima podrške poslovanju.

Novo vodstvo Grupe, kako se ističe, ulaže i dodatne napore u daljnje mjere operativnog restrukturiranja usmjerene na optimizaciju poslovnog modela i procesa čime bi Grupa trebala postići još veću efiksanost u poslovanju.

"Navedene mjere će imati značajan utjecaj na EBITDA razinu grupe i društva, a potpuni efekt na financijske rezultate bit će vidljiv tijekom 2020. godine zbog jednokratnih troškova restrukturiranja koji se u najvećoj mjeri odnosi na troškove otpreminina", navodi se u izvješću.

Također se iznosi podatak da je u dosadašnjem dijelu godine jednokratni trošak vezan uz proces operativnog restrukturiranja koji je utjecao i na EBITDA razinu iznosio 1,5 milijuna kuna.

Vezano uz završetak procedure kolektivnog viška u Dalekovodu očekuju rast troškova restrukturiranja tijekom trećeg i četvrtog kvartala ove godine.

Proces operativnog restrukturiranja, kako se navodi, je usmjeren i na identifikacju neoperativne imovine te 'non-core' segmenata grupe i društva te poboljšanje novčanog toka i nastavak smanjenja financijskih obveza.