SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-KOSOVO
 
Dačić: Razgovori teški, pozicije i dalje udaljene
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 24.06.2018. - 19:16:48
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da su razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine "teški" i dodao da "može konstatovati" da  su njihove pozicije i dalje "značajno udaljene".

"Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene", rekao je Dačić novinarima.

U Briselu je u toku trojni sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučićai Hašima Tačija s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini.

Prethodili su odvojeni susreti Federike Mogerine s predsednicima Srbije i Kosova.

Po najavama, na sastanku bi trebalo da se razgovara o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je izjavio pred sastanak da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine.

Diplomate u Briselu kažu da je u medjuvremenu došlo do krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i uz stav Beograda da EU ne čini ništa da privoli Prištinu da poštuje ključni deo Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština.