SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SB UN
 
Dačić: Pomirenje, ali ne priznanje Kosova
Autor/izvor: SEEbiz / B92 / Tanjug
Datum objave: 11.02.2014. - 09:53:00
Zadnja izmjena: 11.02.2014. - 10:04:17
NJUJORK - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da nesaglasja po pitanju statusa Kosova ne smeju stati na put naporima u rešavanja praktičnih pitanja.

U Njujorku se večeras održava sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj stavove Srbije zastupa premijer Ivica Dačić.

Na sednici će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna.

Dačić je, zastupajući stavove Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao dabez razvijanja međusobnog poverenja između Srbije i Prištine, nećemo imati zdrav osnov za normalne dogovore, u čemu će nam, kako je istakao, pomoći Evropska unija. "Izdaju li nas strpljivost i mudrost, prokockaćemo poverenje građana", istakao je premijer.

"Na narednoj sednici obeležićemo godinu dana od potpisivanja Briselskog sporazuma iz 2013. godine, da bismo obezbedili bolje rezultate primene Briselskog sporazuma, neophodno je da uspostavimo jasnija pravila i veće međusobno poverenje".

Dačić se posebno zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja je, kako kaže, "mudro posredovala u razgovorima između Beograda i Prištine".

Dačić je takođe istakao da je Srbija ponosna na početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom 21. januara, što je, kako navodi, i veliki podsticaj za unapređivanje uslova za život građana na Kosovu.

Dačić je, govoreći o izazovima i problemima sa kojima se srpski narod suočava na Kosovu, posebno istakao ograničenu slobodu kretanja, ugroženu slobodnu upotrebu jezika, nepostojeće mehanizme za povraćaj imovine... "Ako Srbi povratnici odluče da se vrate, lokalne opštine čine sve da se osete neprihvaćenim".

"Da bi mir bio trajan, mora da bude pravedan, to vam govorim kao čovek rođen u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer Srbije.

On je takođe naveo da Albanci danas čine većinu stanovništva, ali da im to "ne daje za pravo da jednoglasno donose odluke, bez države od koje se otcepljuju".

Dačić je i ovom prilikom ponovio stav da Srbija neće priznati jednoglasno proglašenje Kosova.

"Za istorijsko pomirenje dva naroda neophodno je da obe strane donesu teške odluke. Priština mora da bude svesna da nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom."

Premijer Srbije poručio je večeras u Njujorku da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačelnik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose atmosferi straha i nesigurnosti.

Kako je dodao, posle izbora gradonačelnika će se pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština, čiji je statut u pripremi.

Podsetivši na neophodnost poštovanja slova Briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO, predviđenih Briselskim sporazumom, i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

"Potrebno je da se postigne temeljni dogovor o odgovarajućim dugoročnom predstavljanju srpske zajednice u centralnim prištinskim institucijama, uz jasnu sliku o njihovoj zastupljenosti u organimama, kroz, između ostalog, detaljno regulisanje načina za finansiranje ZSO, njenu komunikaciju sa Prištinom i utvrđivanje modaliteta za sprovođenje centralnih izbora", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ubistvo kandidata za gradonačelnika Dimitrija Janićijevića doprinopsi atmosferi straha i nesigurnosti, što svakako neće pomoći pri stvaranju uslova da Srbi izađu na izbore.

"Ponavlja se upravo ono na šta sam sa ovog mesta uporno upozoravao - izostanak sankcija za počinitelje zločina nad Srbima samo stvara povoljnu klimu za nove zločine koji ne smeju proći nekažnjeno i čije počinitelje očekujemo da uskoro vidimo pred licem pravde."

Dačić o hapšenju Olivera Ivanovića

Dačić se osvrnuo i na hapšenje Olivera Ivanovića, istakavši da Srbija najoštrije protestuje pred SB UN zbog toga i traži njegovo puštanje iz pritvora kao i objašnjenje zašto je uhapšen i zašto baš u momentu pred održavanje izbora za gradonačelnika severne Mitrovice na kojima je on jedan od kandidata.

"Takvi nepromišljeni potezi mogu destabilizovati ionako krhki mir i stabilnost na Kosovu", upozorio je Dačić.

Uz podsećanje da je Beograd pozvao Srbe da učestvuju na lokalnim izborima na KiM, Dačić je rekao da će ih ohrabriti i da izađu na parlamentarne izbore na KiM, ali da se mora prionuti na ukidanje nepravilnosti koje su pratile lokalne izbore.

"U izveštaju nije navedena nijedna od brojnih prepreka na koje su nailazili Srbi u ovom izbornom procesu, čime je mnogima od njih onemogućeno da učestvuju na izborima i slobodno ostvare građanska prava", dodao je.

U tom kontekstu, Dačić je naglasio da je situacija sa biračkim spiskovima posebno složena i da njihovo ažuriranje predstavlja imperativ za sledeće izbore.

Srbija, kako je rekao, očekuje da bude rešen i sledeći problem: "Tajne optužnice na KiM možda ne postoje, ali postoje svedoci koji naprasno kreću da svedoče 15 godina nakon navodno počinjenih zločina. Ivanović, koji je u pritvoru u Prištini, uhapšen je na osnovu baš takvih svedočenja. Apelacioni sud takođe nije dao objašnjenje zašto je prekoračen zakonski rok za odgovor na njegovu žalbu povodom određivanja pritvora", upozorio je Dačić.

Srbi i pripadnici drugih manjinskih zajednica na KiM još uvek se susreću sa problemima - i dalje je pristuno ograničavanje i onemogućavanje slobode kretanja, ugrožene su bezbednost i slobodna upotreba jezika, pristup institucijama. ne postoje adekvatni mehanizmi za povraćaj uzrupirane imovine... ne postoje uslovi za održivi opstanak povratnika, upozorio je Dačić.

Trepča

Srbija je, prema rečima premijera, nedavno dobila informacije o namerama privremenih institucija samouprave da promene pravni status kombinata "Trepča", čiji je većinski vlasnik Republika Srbija.

"Donošenje novog zakona kojim bi se promenila vlasnička struktura i pravni status kombinata Trepča predstavlja nedvosmisleno još jedan jednostrani potez Prištine koji bi za direktnu posledicu mogao imati i promenu prava i statusa Trepčinih radnika, pripadnika srpske i drugih nealbanskih zajednica na KiM. To je još jedan pokušaj nezakonitog otuđenja imovine Republike Srbije i kršenje osnovnih principa prava vlasništva", ukazao je.

"Žuta kuća"

Dačić je takođe dodao da srpski zvaničnici i dalje pažljivo prate istragu koju je pokrenula specijalna istraživačka grupa Euleksa kako bi se proverile tvrdnje iz izveštaja Dika Martija.

"Isto tako kao što je Srbija učinila sve u postupku rasvetljavanja i procesuiranja svih koj su počinili zločine nad albanskim stanovništvom na KiM, Srbija očekuje da se utvrdi puna istina i kazne svi odgovorni za ovaj ratni zločin počinjen nad Srbima na Kosovu", istakao je on.

Dačić je poručio da Srbija želi trajni mir, a da bi taj mir bio trajan on mora da bude i pravedan.

"Da budem potpuno jasan, Srbija je spremna na normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, pre svega u interesu običnih građana. Srbija je takođe spremna na dijalog čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezaviosnosti", zaključio je Dačić.

Euleks

Dačić je rekao večeras da bilo kakva rasprava o mogućoj promeni obima i mandata Euleksa ne bi smela da se odvija mimo Saveta bezbednosti UN, imajući u vidu da su upravo UN krovna organizacija međunarodnog prisustva na KiM.

"Verujem da je današnja sednica prava prilika da iniciramo razgovor o rekonfiguraciji Euleksa, jer je SB UN jedini adekvatni forum za dogovor o promenama na KiM koje će voditi trajnom i stabilnom napretku na terenu", rekao je Dačić članicama SB UN.

Prema njegovim rečima,ako je za raspoređivanje Euleksa pod kapom Unmika bilo neophodno da SB usvoji predsedničko saopštenje, tzv. Plan u 6 tačaka generalnog sekretara, nije li odobrenje ovog tela neophodno i za značajnu promenu mandata i obila misije EU?

"Polazna tačka za određivanje mera koje treba preduzeti da bi se doprinos EU na KiM na najbolji način unapredio trebalo bi da bude izveštaj generalnog sekretara o dosadašnjem učinku Euleksa. Srbija s pažnjom očekuje početak razgovora na ovu temu, kojima će dati svoj konstruktivan doprinos ", rekao je Dačić.

On je takođe istakao da Srbija smatra da je za primenu svih dogovora važno međunarodno prisustvo na Kosovu zbog nedostatka međusobnog poverenja.

"To se odnosi i na Unmik, Kfor i Euleks i misije drugoh međunarodnih organizacija. Svaki predlog za njihovo ukidanje ili smanjivanje obima i promenu mandata mora biti predmet ozbiljne rasprave i dogovora kako ne bi ostavila posledice po mir i stabilnost na Kim a samim tim i u čitavom regionu", zaključio je Dačić.

Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je večeras na otvaranju sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, da je Briselskim sporazumom učinjen veliki napredak i da sada treba ohrabriti nove korake.

"Ovo je godina velikih promena i političkog napretka, naročito vezano za istorijski dokument iz aprila", rekao je Zarif u obraćanju video linkom iz Prištine, uz ocenu da se Briselskim sporazumom jača poverenje i komunikacija na terenu.

Visoki funkcioner UN je čestitao premijeru Srbije Ivici Dačiću i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju na "naporima ka pomirenju i izgradnji mirnijeg društva" uz posredstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Govoreći o situaciji na KiM, Zarif je rekao da se srpski policajci uključuju u kosovsku policiju i da su sada 142 policajca na aktivnoj dužnosti na severu Kosova.

On je ocenio da po pitanju pravosuđa na severu KiM, obe strane sada treba brže da krenu ka rešavanju tog pitanja.

Zarif je kritikovao što još nije rešeno ubistvo litvanskog vojnika iz Euleksa i srpskog odbornika iz Mitrovice, rekavši da će sve dok takvi zločini ne budu razrešeni to uticati na poverenje u pravosuđe.

Povodom hapšenje Olivera Ivanovića, Zarif je ambasadore država članica SB UN upoznao da je došlo do protesta i zahteva za njegovo oslobađanje.

"Sve ovo pokazuje da će u primeni Briselskog sporazuma biti izazova i sada je važan korak usvajanje zakona lokalnih zajednica u opštinama sa srpskom većinom", istakao je šef UNMIK-a.

Prema njegovim rečima, na severu Kosova i Metohije uočljiva je zabrinutost povodom primene sporazuma i zato se mora obezbediti vidljiv napredak i odgovorno sprovođenje zakona.

Zarif je kazao i da će međunarodna pomoć biti od kritičnog značaja kako bi se kosovskim Srbima pomoglo da ostvare pravo da glasaju na izborima 16. marta.

Ban je u svom izveštaju ocenio da je proteklu godinu obeležio značajan napredak na političkom planu koji je kulminirao Briselskim sporazumom Beograda i Prištine, a da u 2014. godini treba konsolidovati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka.

On je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što otvara novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju ZSO.

Objavljen je i izveštaj šefa Euleksa Bernda Borharta, koji se tiče istrage u vezi sa trgovinom organima na Kosovu.

"Postignut je dobar napredak u istrazi oko trgovine organima na Kosovu i tim koji vodi tužilac Klint Vilijamson radi sa vlastima EU i i pravosudnim vlastima državama regiona na rešavanju tog slučaja", ocenio je on.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je večeras u Njujorku da je na Kosovu u protekla tri meseca postignut značajan napredak, navodeći održavanje prvih lokalnih izbora na čitavoj teritoriji, uspostavljanje lokalnih opština na severu, proces evropskih integracija i rezultati u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.