SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Dačić: Dogovoreni koordinisani nastupi s Rusijom u UN
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.11.2013. - 10:48:50
NEW YORK - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u New Yorku, pred sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da je razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u UN Vitalijem Čurkinom i da je dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u Ujedinjenim nacijama budu koordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od zajedničkog interesa.
"Ruska Federacija u potpunosti podržava stavove Srbije kada je u reč o Kosovu i Metohiji i ti stavovi se ogledaju i u našem protivljenju da Unmik menja svoje kapacitete i u zalaganju da Unmik i Kfor i Euleks ostanu što duže na KiM, kao i da se do kraja sprovede istraga o trgovini ljudskim organima", rekao je Dačić.

Sa Čurkinom se, kako kaže, sastao u okviru pripreme današnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenu situaciju na Kosovu i Metohiji i da je ambasadora Ruske Federacije u UN informisao o toku briselskog procesa kao i o svim problemima koji su postojali u njegovoj implementaciji.

"Informisao sam ga o lokalnim izborima koji su održani na Kosovu i Metohiji, zatim o principijelnom stavu Srbije da je dijalog koji se vodi u Briselu bude statusno neutralan i ne utiče na principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM", rekao je Dačić.

Premijer Srbije kaže da je dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u Savetu bezbednosti i uopšte u UN budu kordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od "našeg zajedničkog interesa".

On kaže da su međusobno izrazili zadovoljstvo zbog uspešnog toka bilateralnih odnosa i strateškog partnerstva koje se ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu gradi između Rusije i Srbije.

Dačić je juče, na početku dvodnevne radne posete SAD, o situaciji na KiM i sprovođenju briselskog sporazuma razgovarao sa stalnom predstavnicom SAD pri UN Samantom Pauer.

"Pozitivno je ocenjena činjenica da je u miru održano ponovljeno glasanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici i pozdravljeni su napori Srbije ka Evropskoj uniji, ka dobijanju što pre datuma za održavanje prve međuvladine konferencije", rekao je premijer.

"Američka administracija je veoma pozitivno opredeljena prema razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Dačić.