SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAJAVE
 
CSEBA uskoro otvara ured u Kazahstanu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.05.2014. - 22:04:00
Zadnja izmjena: 29.05.2014. - 07:53:13
ASTANA – Kinesko-jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) uskoro će otvoriti ured u Kazahstanu, najavio je u Astani predsjednik ove udruge Mario Rendulić, a prenosi kazahstanski portal Total.kz.
Rendulić je to rekao tijekom sastanka bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s predsjednikom Demokratske partije Kazahstana "Ak Zhol" Azatom Peruashevim. Mesić je u Kazahstanu prisustvovao VII gospodarskom forumu u Astani. Pored Rendulića, s Mesićem u izaslanstvu bila je prva tajnica hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi zadužena za Kazahstan, Sanja Sić Zagoršćak, te Mesićeva savjetnica i šefica ureda Mirjana Pavoković.

S kazahstanske strane sastanku su nazočili čelnici „Ak Zhola" i kazahstanski poslovni ljudi. CSEBA namjerava uspostaviti gospodarske veze s Kazahstanom, a poslovni ljudi iz regije jugoistočne Europe zainteresirani su za zajedničku provedbu poslovnih projekata, piše Total.kz. Na političkoj razini, riješeno je pitanje otvaranja veleposlanstva Hrvatske u Kazahstanu, prenosi priopćenje „Ak Zhola" portal BNews.kz. Mesić je rekao da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji jamac stabilnosti, te da prometna infrastruktura i geografski položaj, predstavljaju značajan potencijal za razvoj poslovne suradnje dviju zemalja.

Također je napomenuo da je Peruashev prošle godine već imao priliku posjetiti više hrvatskih tvrtki. Mesić i Peruashev i razmijenili su mišljenja o potrebi suradnje između zemalja Europe i Azije, u čemu važnu ulogu igra i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, piše kazahstanski portal „Zakon". Mesić je iznio i svoju procjenu situacije u Ukrajini, te prenio iskustva rata u bivšoj Jugoslaviji.

Prošle godine, kazahstansko političko izaslanstvo imalo je nekoliko sastanaka u hrvatskom Saboru, a Azat Peruashev je održao predavanje na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. U lipnju ove godine, očekuje se da posjete zastupnika u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru iz Hrvatskih laburista, u okviru sporazuma o suradnji sa strankom "Ak Zhol".