SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOGATSTVO
 
Crni petak pomogao Bezosu da dođe do rekordnog bogatstva od 100 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 25.11.2017. - 10:27:00
Zadnja izmjena: 25.11.2017. - 10:29:47
NEW YORK - Bogatstvo osnivača kompanije Amazon Jeffa Bezosa premašilo je stotinu milijardi dolara čime je definitivno nadmašio dosadašnje rekorde bivšeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, osnivača Microsofta Billa Gatesa.

Gates je dugo bio na vrhu Forbesove liste s ukupnim bogatstvom od 87 milijardi dolara, ali Bezos je zahvaljujući povećanju vrijednosti dionica Amazona u proteklih pet godina izuzetno brzo napunio svoj bankovni račun. Osnivač Microsofta je 1999. godine zaradio skoro stotinu milijardi dolara, ali od tad više nikome nije uspjelo pohvaliti se ovom cifrom.

Bezos je u listopadu vrijedio 93,8 milijardi dolara, što znači da je za mjesec i po dana uspio zaraditi dodatnih 6,2 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo poraslo je uglavnom zbog dobrog poslovanja Amazona, čemu je dodatno doprinijela jučerašnja groznica "crnog petka" u Americi. Procjenjuje se kako je Amazon jučer ostvario polovinu svih online prodaja širom SAD-a.

Ova godina je sjajna za Amazon, pa se to direktno odrazilo na Bezosovo bogatstvo koje se u 2017. uvećalo za čak 28,5 milijardi dolara. 

Organizacija Oxam procjenjuje kako bi svijet prvog milijardera ili čovjeka koji će zaraditi tisuća milijardi dolara mogao dobiti u narednih 25 godina. Bezos je na dobrom putu da ostvari novi rekord u bogatstvu, ali mu je Gates iza leđa. Međutim, osnivač Microsofta velike količine novca donira u humanitarne svrhe, što mu ipak smanjuje bogatstvo.

Foto: Michael Shane / The Verge