SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODSTICAJI
 
Crna Gora za podsticaj investicija isplatila 1,36 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 09.02.2019. - 09:07:22
PODGORICA - Vlada je u prethodne tri godine, po osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija, isplatila 1,36 miliona eura bespovratnih sredstava za šest preduzeća.

Novac je isplaćen bjelopoljskim preduzećima Mesopromet i Pelengić trade, nikšićkim Securitas Montenegro i Comp-Comerc, podgoričkom Hemomontu i Fabrici stočne hrane iz Spuža, pokazao je izvještaj o realizaciji investicionih projekata po osnovu uredbe o podsticanju direktnih investicija, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

“Ukupna vrijednost investicionih projekata koji se realizuju u skladu sa obavezama iz ugovora o korišćenju sredstava za podsticanje direktnih investicija iznosi 7,18 miliona eura, a njihovom realizacijom predviđeno je otvaranje 253 nova radna mjesta”, navodi se u izvještaju koji je Vladi dostavio Sekretarijat za razvojne projekte, piše Pobjeda.

Bespovratna sredstva koja Vlada za ovu namjenu treba da isplati korisnicima sredstava, ukoliko budu ispunjavali ugovorne obaveze, iznose ukupno 1,48 miliona eura, pri čemu je do sada isplaćeno 1,36 miliona eura. Za isplatu u ovoj godini preostalo je 120 hiljada eura.

U izvještaju se navodi da je najviše novca, oko 560 hiljada EUR, isplaćeno Mesoprometu za investicioni projekat Fabrika za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima. Tom preduzeću dodijeljeno je po osam hiljada eura za 70 novozaposlenih.

Nikšićkoj kompaniji CompComerc za investicioni projekat adaptacije i rekonstrukcije hotela Onogošt u Nikšiću dodijeljeno je i isplaćeno sedam hiljada eura za 50 novih radnika, odnosno ukupno 350 hiljada.

Podgoričkom Hemomontu je za investicioni projekat završetka projekta proizvodnje sterilnog nazalnog spreja u obimu od 17 do 40 miliona pakovanja godišnje, regala sa mobilnim nosačima, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i optimizacije proizvodnog procesa u Podgorici, dodijeljeno sedam hiljada eura za svako od 30 novozaposlenih, odnosno iznos od ukupno 210 hiljada, od čega im je do sad isplaćeno 140 hiljada eura.

Nikšićkom Securitas Montenegro je za investicioni projekat formiranja savremenog monitoring centra kao osnove za pružanje usluga fizičko tehničke zaštite, razvoj mobilnog obezbjeđenja u novoj poslovnoj jedinici u Podgorici, dodijeljeno tri hiljade EUR za svako od 50 novih radnih mjesta, odnosno ukupno 150 hiljada eura, od čega je do sada isplaćeno 100 hiljada.

Bjelopoljskom preduzeću je dodijeljeno i isplaćeno 132 hiljade eura za investicioni projekat izgradnje i opremanja pilane na Žabljaku, odnosno po četiri hiljade eura za svako od 33 nova radna mjesta.
Fabrici stočne hrane u Spužu, za investicioni projekat proizvodnje stočne hrane – rekonstrukcije i adaptacije postojećih objekata i opreme, dodijeljeno je i isplaćeno 80 hiljada eura, odnosno po četiri hiljade eura za svako od 20 novih radnih mjesta.