SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKCIZE
 
Crna Gora prihodovala preko 100 miliona eura od akciza na gorivo
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 18.09.2019. - 13:00:25
PODGORICA – Crna Gora je od akciza na gorivo za osam mjeseci ove godine prihodovala 100,53 miliona eura, što je za 3,68 odsto više nego u istom periodu 2018. godine, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Akciza na litar eurodizela, koji prema poslednjem obračunu košta 1,21 evra, iznosi 44 centa. Kada je reč o eurosuperu 95 i 98, crnogorska država po litru tog goriva, na cenu od 1,29 odnosno 1,33 evra, ubira 55 centi.

Iz Ministarstva finansija su dodali da prihodi od akciza na mineralna ulja i njihove derivate čine 8,56 odsto ukupnih prihoda budžeta za osam meseci.

Kada je reč o prošloj godini, u državni budžet se po osnovu akciza na gorivo slilo 163,7 miliona evra.

U Ministarstvu su najavili da će se, prema programu rada vlade, Zakon o akcizama menjati u četvrtom kvartalu, krajem godine.

Poslednje izmene, kada je reč o visini akcize na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, izvršene su pre dve godine, donošenjem Zakona o izmenama i dopunama zakona o akcizama.

"Navedenim izmenama izvršeno je povećanje visine akcize na olovni i bezolovni benzin, kao i na gasna ulja u zavisnosti od namene za koju se ta ulja koriste – motorni pogon, industrijske i komercijalne svrhe i za svrhe grejanja. Kada je reč o promenama visine akcize na mineralna ulja, Ministarstvo će detaljno razmotriti takvu odluku, vodeći računa o prioritetima ekonomske, odnosno fiskalne politike, njihovom uticaju na ukupne prihode budžeta", istakli su u resoru ministra Darka Radunovića.

Prema poslednjim podacima iz Biltena Ministarstva ekonomije, cena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od proseka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosečne regionalne vrednosti.

Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori trenutno košta 1,29 evra, u Hrvatskoj 1,33, a u Albaniji 1,45 evra, dok je litar tog goriva jeftiniji u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini gde košta 1,26, odnosno 1,09 i 1,16 evra.

Eurosuper 95 je na evropskom tržištu najjeftiniji u Severnoj Makedoniji, a najskuplji u Holandiji gde košta 1,63 evra.

Kada je reč o eurodizelu, građani Crne Gore će naredne dve sedmice litar tog goriva plaćati 1,21 evro, dok je u Albaniji 1,45, Srbiji 1,36 evra, Hrvatskoj 1,31, a u BiH 1,18 evra.

Najjeftiniji eurodizel, po ceni od 99 centi, plaćaju građani Severne Makedonije, dok Šveđani za litar tog naftnog derivata izdvajaju 1,51 evro, što je najskuplje u Evropi, prenosi portal Cdm.me.