SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EKONOMIJA
 
Ćirić: Vlada nastoji da reši situaciju oko embarga
Autor/izvor: SEEBiz/Tanjug
Datum objave: 01.08.2011. - 12:50:00
Zadnja izmjena: 01.08.2011. - 13:06:05
Ćirić: Srpski proizvodi ne mogu da budu plasirani na teritoriji severnog Kosova i generalno Kosova i Metohije, a godišnje plasiramo oko 350 miliona evra naših proizvoda na teritoriju Kosova i Metohije, naše južne pokrajine.
BEOGRAD – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je jutros da Vlada Srbije nastoji da reši situaciju koja je nastala zbog embarga na plasman srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji.
Ćirić je rekao RTS-u da su u petak predstavnici Ministarstva ekonomije održali sastanak sa predstavnicima UNMIK Kosova, kome su prisustvovali predstavnici ministarstava finansija, spoljnih poslova i ministarstva za Kosovo i Metohiju.
„Njihova ideja je da se problem sa priznavanjem, odnosno nepriznavanjem pečata rešava unutar CEFTA mehanizama, a ne bilateralnim pregovorima kao što je bila ideja do sada”, istakao je Ćirić i dodao da će to pitanje biti razmotreno na vladi.
Ćirić je naglasio da sve što se događalo prošle nedelje očigledno govori da je embargo odnosno blokada na plasman srpskih proizvoda, bila čisto politička, a ne ekonomska odluka, podsetivši da je Vlada zauzela stav da je reč o flagrantnom kršenju CEFTA sporazuma.
On je potvrdio da je upućeno pismo predsedavajućem CEFTA, odnosno UNMIK Kosovo, gde su navedeni članovi CEFTA sporazuma koji su prekršeni 25. jula od kada je počeo da teče period od 90 dana u kojem je prema proceduri moguće da se dođe do dogovora eventualno putem medijacije, u bilateralnim razgovorima.
Posle toga Srbija bi imala pravo da pokrene i međunarodnu arbitražu, odnosno da traži nadoknadu štete, potvrdio je Ćirić.
Ćirić je podsetio da sada srpski proizvodi ne mogu da budu plasirani na teritoriji severnog Kosova i generalno Kosova i Metohije i da „godišnje plasiramo oko 350 miliona evra naših proizvoda na teritoriju Kosova i Metohije, naše južne pokrajine”.