SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijenu nafte iznad 62 dolara drže OPEC-ovi rezovi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.06.2019. - 19:27:36
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara, budući da su očekivanja OPEC-a i njegovih saveznika da će nastaviti s rezovima proizvodnje poništila utjecaj zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 9 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 62,38 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 38 centi, na 53,64 dolara.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da bi mogla poduprijeti produljenje smanjene opskrbe pod vodstvom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), na snazi ​​od siječnja, dok su cijene dionica na svjetskim burzama porasle nakon što je Kina ublažila pravila financiranja u nastojanju da oslabi usporavanje gospodarstva, što je također poduprlo cijene nafte.

"Cijene su dobile potporu zbog mogućnosti da će OPEC-ova proizvodnja nafte ostati ograničena i nakon sredine godine", rekao je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

No cijena barela je na londonskom tržištu ipak smanjena za gotovo 20 posto u odnosu na najvišu razinu u 2019. godini iznad 75 dolara u travnju, pod pritiskom gospodarskog usporavanja koje ugrožava potražnju za naftom.

"Čak ni planirana ili nenamjerna ograničenja opskrbe za više od 4 milijuna barela dnevno nisu bila dostatna da podupru cijene tijekom zabrinutosti za gospodarski rast u zadnja dva tjedna. Trenutni izgledi cijena nafte i dalje ostaju nejasni", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC s partnerima, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC%2B, od početka godine smanjuje proizvodnju kako bi poduprla cijene.

Predstavnici zemalja OPEC sastat će se krajem lipnja ili početkom srpnja da bi odlučili hoće li produljiti rezove. Ruski komentari u ponedjeljak, kao i komentari iz prošlog tjedna iz Saudijske Arabije povećavaju očekivanja da će taj sporazum biti obnovljen.

Iako je dugotrajno obuzdavanje ponude potpora cijenama, zabrinutost zbog usporavanja potražnje i gospodarskog rasta pritišće raspoloženje na tržištima.

Analitičari očekuju da će potrošnja goriva posustajati, kao i globalno gospodarstvo. Kompanija za savjetovanje u energetici FGE objavila je da bi rast globalne potražnje za naftom mogao u 2019. biti ispod milijun barela dnevno, u odnosu na prethodno procijenjeni raspon između 1,3 i 1,4 milijuna barela dnevno.

OPEC nastoji zaustaviti rast zaliha, a očekuje se i da će nova američka tjedna izvješća pokazati smanjenje zaliha za skromnijih 500.000 barela. Analitičari su procijenili da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu pale za 500.000 barela. Američki institut za naftu (API) svoje će izvješće objaviti kasnije u utorak.

OPEC je jutros objavio cijenu barela referentne košarice nafte njegovih članica, koja je u ponedjeljak 63,01 dolara i bila 30 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina