SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREOKRET
 
Cijene šećera opet rastu, Zadro očekuje nastavak tog trenda
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 05.12.2018. - 10:37:41
VIROVITICA - Čini se da se na tržištu šećera u posljednje vrijeme počeo okretati trend niskih cijena. 

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro ustvrdio je da se u posljednjih mjesec dana bilježi trend povećanja cijene šećera, što ga veseli i prošlog tjedna počeli su ga prodavati po cijeni većoj od 400 eura za tonu, što je dobra vijest.

- Nadamo se da će se do svibnja, kako smo i predvidjeli, ta cijena oporaviti i doći u neke normalne okvire, ustvrdio je i napomenuo da je situacija loša u cijelom šećernom sektoru EU-a i susjedne Srbije. U odnosu prema proizvodnji iz 2017. godine, kada je u Europskoj uniji proizvedeno više od 21 milijun tona šećera, ova godina prognozira ispod 18 milijuna tona, što znači četiri milijuna tona manja proizvodnja.

- To prije svega znači da će cijena šećera rasti i ono što je najvažnije, imali smo neki dan skup industrije u Londonu i zaključeno je da ćemo svi morati sijati onoliko koliko je optimalno - poručio je Zadro.

Cijena repe kod nas je najveća u Europi, a ono što mi u Hrvatskoj možemo učiniti, kao što su učinile Švicarska, Italija, Mađarska..., jest pokušati u razgovoru s Ministarstvom dodatni poticaj za šećernu repu dobiti u punom iznosu, jer se 2016. više od 20 posto poticaja za repu prenijelo u sektor mljekarstva, jer im je tada više trebalo. 

- Samo želimo da nam se to vrati i onima koji proizvode šećernu repu poticaj isplati u potpunosti, za što imam i obećanje ministra - poručio je Zadro. 
Najavio je i početak isplate repe - 50 posto do Božića i po 25 posto u siječnju i veljači.

Kako smo u više navrata pisali, cijena šećera na tržištu EU-a u konstantnom je opadanju prvenstveno zbog ukidanja proizvodnih kvota za šećer u Europskoj uniji. (od 30. rujna 2017.).

Ukidanjem proizvodnih kvota za šećer nakon 30. rujna 2017. u osnovi su se promijenili uvjeti poslovanja i konkurentnosti u sektoru šećera u Europskoj uniji. Ključni za konkurentnost bit će proizvodni kapaciteti te se očekuju daljnja spajanja i preuzimanja tvrtki u ovom sektoru, što samom ekonomijom veličine dovodi do daljnjeg smanjenja prosječne cijene šećera na tržištu.