DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠEĆER
 
Cijene šećera i dalje u padu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.09.2015. - 09:23:57
LONDON - Cijene šećera posljednjih mjeseci pšadaju na svjetskim robnim tržištima. Nakon rekordne žetve, cijene šećera su pale.
Prekomjerna ponuda, ogromna prekapacitiranost i intenzivna konkurencija drže cijenu šećera na svjetskom tržištu i dalje pod pritiskom.

Svjetska cijena šećera je padala od svog vrha od 600 eura za tonu kontinuirano od januara 2011. godine i sada je nešto niža od referentne cijene u Evropskoj uniji (EU).

Devalvacija brazilskog reala u odnosu na američki dolar je dovela do toga da je cijena šećera iz Brazila - daleko najvećeg izvoznika ovog proizvoda - trenutno posebno povoljna.

Globalna proizvodnja dosegla je prije tri godine vrhunac s gotovo 178 miliona tona šećera. Do rasta dolazi uglavnom zbog šećerne trske, čija proizvodnja je povećana u posljednjih 16 godina gotovo 60 posto. Razina proizvodnje šećera iz repe ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje.

Samo nešto manje od jedanaest posto svjetskog šećera proizvedeno je prošle godine u Europi, a više od trećine u Aziji. Glavni proizvođači šećerne repe su Francuska, Njemačka, dijelovi SAD-a, Poljske i Rusije. U tekućoj fiskalnoj godini, očekuje se proizvodnja 173 milijuna tona šećera - što odgovara očekivanoj potrošnji.

U Europi 30. rujna 2017. godine ističe uredba za šećer što će pojačati konkurenciju nakon završetka perioda regulacije tržišta. Industrija će se otvoriti za svjetsko tržište.

Tu su i problemi koje imaju najveće svjetske "šećerne" kompanije. Glavni njemački proizvođači šećera su ogorčeni: nakon otkrivanja tzv. šećernog kartela od antimonopolskih tijela, tvrtke Südzucker, Nordzucker i Pfeifer & Langen moraju platiti kaznu od oko 280 milijuna eura. To je jedan od najviših iznosa ikada nametnutih u Njemačkoj. Proizvođači su optuženi da su s ciljem postizanja najviše moguće cijene šećera, dogovarale regionalne kvote i cijene šećera.

Sada sve više klijenata traži odštetu, a to može biti vrlo skupo za prekršitelje - više od 100 tvrtki nalazi se na popisu antimonopolskih tijela, a sedam ih je već podnijelo žalbe. Najveći pojedinačni iznos od 119 milijuna eura traže mljekara Ehrmann i proizvođač marcipana Zentis.

Švicarska prehrambena grupa Nestle traži 50 milijuna eura odštete, Lambertz Aachen potražuje 11,6 milijuna eura, proizvođač bombona Katjes 37,2 milijuna eura a Vivil 1,3 milijuna eura. Sveukupno, riječ je o gotovo 220 milijuna eura.