SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Cijene nafte stagniraju, potporu im pruža rast kineske potražnje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.07.2017. - 12:33:52
SINGAPUR – Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oko 49 dolara po barelu, poduprte usporavanjem rasta broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u  i snažnom potražnjom kineskih rafinerija.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po neznatno višoj cijeni, od 46,64 dolara.

Blagi rast cijena nastavio se na snažne dobitke iz prošloga tjedna, kada su skočile više od 4,5 posto. Rast je rezultat snažne potražnje, kao i znakova usporavanja rasta američke proizvodnje.

"Usporavanje, u kombinaciji s velikim padom u prošlome tjednu oba pokazatelja američkih zaliha sirove nafte, vjerojatno je razlog dobrog raspoloženja", izjavio je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA.

Broj aktivnih američkih bušotinskih postrojenja porastao je u tjednu do 14. srpnja za dva, na ukupno 765, objavio je u petak Baker Hughes.
Iako je to najviša razina od travnja 2015. godine, ukazuje na usporavanje rasta. U posljednja četiri tjedna broj bušotinskih postrojenja povećavao se u prosjeku za pet, što je najniže od studenog 2016. godine.

"S obzirom na uobičajeni razmak u vremenu između naznaka u cijenama i odluke o bušenju, sljedeći će mjesec (po kriterijima istraživanja i proizvodnje) za sezonsku zaradu biti ključan", objavio je Goldman Sachs.

Kineska rafinerijska aktivnost ukazuje na snažnu potražnju. Kineske rafinerije u lipnju su povećale preradu sirove nafte na drugu najvišu rekordnu razinu. U prošlom je mjesecu prerada dosegnula 46,08 milijuna tona, odnosno 11,21 milijuna barela dnevno, što je 2,3 posto više nego prije godinu dana.
To je također za 10,98 milijuna barela dnevno više nego u svibnju, te nešto ispod rekordnih 11,26 milijuna barela dnevno u prosincu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci kineskog statističkog ureda NBS-a.
No, neki upozoravaju na preveliki optimizam.

"Iako ima ohrabrujućih naznaka da se stanje na tržištu uravnotežuje. Prošlotjedni američki podaci ukazuju na pad zaliha, dok je rast broja bušotinskih postrojenja usporio u odnosu na početak godine kada su cijene nafte bile više. No, ponuda je na tržištu i dalje prevelika", smatra Matt Stanley iz Freight Investor Services (FIS).

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 46,40 dolara, što znači da je porasla 74 centi u odnosu na prethodni radni dan.