SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte prekoračile 58 dolara zbog eskalacije u iračkom Kirkuku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2017. - 16:12:34
LONDON - Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara nakon ulaska iračkih snaga u grad Kirkuk u iračkom dijelu Kurdistana, što je potpirilo zabrinutost za izvoz drugog po veličini proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,10 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 69 centi višoj cijeni, od 52,14 dolara.

Irak je u nedjelju pokrenuo operaciju u iračkom Kurdistanu, čime je eskalirala kriza između Bagdada i Kurdske regionalne vlade (KRG) nakon referendumske odluke iračkih Kurda o nezavisnosti u odnosu na središnje vlasti u Bagdadu.

"Danas je glavni pokretač (cijena) eskalacija u sjevernom Iraku", konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Opskrba naftom iz te regije ugrožena je", dodao je.

Iz Bagdada su poručili da su iračke oružane snage zauzele zračnu luku u Kirkuku i preuzele kontrolu nad iračkom Sjevernom naftnom kompanijom. Premda je neimenovani dužnosnik iračkog ministarstva za naftu kazao da se proizvodnja nafte i plina u Kirkuku "odvija normalno" i da su kurdski čelnici pristali na izbjegavanje sukoba u naftnim i plinskim objektima, potez Bagdada uznemirio je tržište.

U Kirkuku se proizvodi 200.000 barela dnevno, od ukupno oko 600.000 barela dnevno iz područja pod kontrolom KRG-a. Turska je na zahtjev Bagdada zaprijetila zatvaranjem cjevovoda kojim se nafta iz te regije doprema u tursku luku Ceyhan.

Pozornost tržišta privlače i obnovljene zabrinutosti da bi SAD ponovo mogao uvesti sankcije Iranu. Američki predsjednik Donald Trump nije u petak potvrdio da Teheran poštuje sporazum, unatoč odgovarajućoj ocjeni međunarodnih inspektora.

Prema američkom zakonu, predsjednik mora svakih 90 dana potvrditi da Iran poštuje sporazum. Kongres sada ima 60 dana da odluči hoće li Teheranu ponovno uvesti gospodarske sankcije. U prethodnom ciklusu sankcija iranski je izvoz srezan za otprilike milijun barela dnevno. Analitičari drže da bi zahvat eventualnih obnovljenih sankcija vjerojatno bio skromniji ali upozoravaju da bi takav korak prouzročio poremećaje.

Potporu tržištu pružio je i smanjen broj bušotinskih postrojenja u SAD-u a i noćna eksplozija na bušotini na jezeru Pontchartrain u saveznoj državi Louisiani, .

U SAD-u su u prošlom tjednu aktivne bile 743 nove bušotine, najmanje od početka lipnja, priopćila je petak kompanija za usluge u energetici Baker Hughes.

Potrošnja nafte paralelno je vrlo snažna, posebice u Kini gdje je guverner središnje banke u ponedjeljak priopćio da će gospodarstvo u drugoj polovini godine porasti sedam posto, ignorirajući raširena očekivanja usporavanja gospodarskih aktivnosti.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 55,12 dolara, te je porasla 68 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja