SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte poskočile prema 59 dolara zahvaljujući smanjenoj opskrbi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.01.2019. - 16:44:30
LONDON - Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 59 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i stabilizacijom tržišta dionica u novoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,45 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,26 dolara višoj cijeni, od 49,22 dolara.

Naftna tržištu podupire dogovor vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju i Oman, o smanjenju opskrbe za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

U prosincu je opskrba iz OPEC-a pala za 460.000 barela dnevno, na 32,68 milijuna barela dnevno, predvođena saudijskim rezovima, pokazuje Reutersovo istraživanje objavljeno prošlog tjedna.

Cilj je dogovora obuzdati povećanje globalne ponude, koje je najvećim dijelom rezultat skoka proizvodnje u SAD-u, gotovo za petinu, na preko 11 milijuna barela u 2018. godini.

"Zamah se vraća na tržišta koja su bila na vrlo niskim razinama", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa. "Cijene su rasle pet radnih dana zaredom pa je današnje povećanje tek nastavak tog trenda", dodao je.

"Bude li se sporazum na razini OPEC-a i zemalja partnera poštovao kao prije dvije godine, tržište nafte vjerojatno će se ponovno uravnotežiti u prvoj polovini godine", ističu u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Potporu tržištima nafte pružio je i pojačani optimizam na tržištima dionica slijedom očekivanja da će ovotjedni pregovori Sjedinjenih Država i Kine ublažiti trgovinski sukob, koji je potpirio bojazni od ekonomske krize a time i od slabije potražnje za naftom.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 55,14 dolara, te je porasla 2,19 dolara u odnosu na prethodni radni dan.