SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle prema 69 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.05.2019. - 18:29:31

LONDON - Cijene nafte oporavile su se u petak na međunarodnim tržištima nakon oštrog jučerašnjeg pada, približivši se razini od 69 dolara pod utjecajem vala kupnji budući da su trgovci koristili povoljniju razinu cijena da popune pozicije.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 98 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,74 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 3,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 58,66 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 3,51 dolar.

Tržišta su jučer uzdrmala strahovanja da trgovinske napetosti između SAD-a i Kine prerastaju u tehnološki hladni rat, što bi moglo zakočiti svjetski gospodarski rast a time i potražnju za naftom.

Dodatno su ih zabrinuli slabi podaci iz SAD-a i bujanje američkih zaliha nafte. Tako je izvješće tvrtke IHS Markit pokazalo da su aktivnosti u američkoj industriji u svibnju oslabile gotovo do razine stagnacije a nove narudžbe pale nakon gotovo 10 godina rasta.
Zalihe nafte u SAD-u porasle su pak u prošlom tjednu za čak 4,7 milijuna barela.

"Danas su glavnu riječ imali trgovci koji su koristili povoljne cijene za kupnju", konstatira Naeem Aslam, glavni tržišni analitičar TF Global Marketsa. "Unatoč tome, cijene će u ovom tjednu vjerojatno zabilježiti najveći pad u ovoj godini zbog zaoštravanja napetosti u trgovinskom ratu SAD-a i Kine", dodao je Aslam.

Analitičari ujedno upozoravaju da će pad cijena nafte u drugoj polovini ovog tjedna vjerojatno učvrstiti stajalište Saudijske Arabije da nema potrebe za povećanjem opskrbe koju ove godine ograničava u suradnji s ostalim vodećim proizvođačima u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Stoga bi se tržište nafte trebalo oporaviti, predviđaju.

"Razumno je sumnjati da će Saudijska Arabija biti spremna povećati proizvodnju s obzirom na pad cijena u posljednje vrijeme. Stoga očekujemo ponovno povećanje cijena nafte u bliskoj budućnosti", pišu analitičari Commerzbanka.
OPEC i njegovi saveznici koordinirano ograničavaju proizvodnju u ovoj godini kako bi potaknuli pad zaliha i podržali cijene.
Zbog američkih sankcija Iranu i Venezueli i posljedičnog smanjenja izvoza iz te dvije zemlje opskrba je ograničena i više no što je dogovoreno sporazumom OPEC%2B.

"OPEC i njegovi saveznici i dalje u značajnoj mjeri poštuju sporazum a proizvodnja u Iranu i Venezueli vjerojatno će se i u ovom mjesecu smanjiti", napisao je analitičar Giovanni Staunovo u svom izvješću.
Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 68,56 dolara, što znači da je potonula 2,47 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.