DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale prema razini od 69 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2019. - 16:56:15
LONDON - Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 69 dolara pod utjecajem strahovanja za svjetski gospodarski rast koja potpiruje američko-kineski trgovinski sukob.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,04 dolara.

Trgovce je danas zabrinulo zaoštravanje tonova u komunikaciji Washingtona i Pekinga u sklopu trgovinskog spora koji prijeti svjetskom gospodarstvu, a time i potražnji za energijom.

Pozornost je danas privukla izjava visokog kineskog dužnosnika koji je američke poteze usporedio s "golim ekonomskim terorizmom".

"Eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata predstavlja rizik za tržišta nafte", konstatiraju analitičari Bernstein Energyja u bilješci klijentima.

U Bernstein Energyju procjenjuju da bi u 'scenariju pravog trgovinskog rata' globalna potražnja za naftom ove godine porasla samo 0,7 posto, upola slabije no što se trenutno predviđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?