SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod razine od 82 dolara, OPEC snizio procjene potražnje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.10.2018. - 17:14:34
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 82 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila procjene potražnje u idućoj godini, raspirujući val rasprodaja koji je zahvatio tržište zbog naglog pada cijena na tržištima dionica.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,49 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 81,60 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,91 dolar.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 1,17 dolara, na 72 dolara. U srijedu mu je cijena bila pala 1,79 dolara.

Tržišta nafte poljuljao je jučer snažan pad cijena dionica na američkom tržištu zbog pojačane nesklonosti ulagača riziku. Dodatni pritisak na cijene generiralo je tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama, koje je pokazalo skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 9,7 milijuna barela, znatno više no što su trgovci očekivali.

Pozornost se sada okreće službenim podacima vlade koji će biti objavljeni tokom dana.

Danas je silazni trend cijena na tržištima poduprla Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je ponovo snizila prognozu rasta globalne potražnje za naftom u idućoj godini zbog očekivanog nepovoljnog utjecaja trgovinskih sporova i oscilacija na tržištima u nastajanju na globalno gospodarstvo.

U OPEC-u tako procjenjuju da će potražnja za njihovom naftom u 2019. iznositi 31,8 milijuna barela dnevno.

"Trgovci koji špekuliraju s rastom cijena nafte ponovo su danas bili na udaru, s obzirom na pojačavanje jučerašnjih grozničavih rasprodaja", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

"Razlog za snažan pad cijena bile su bojazni da će na potražnju za naftom utjecati niz rizika koji bi mogli zakočiti globalno gospodarstvo", dodaje Brennock.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je u srijedu cijena barela referentne košarice nafte iznosila 82,60 dolara, što je za oko pola dolara manje nego dan ranije.