SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 62 dolara, loši izgledi za američko-kineski sporazum
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2019. - 17:53:50
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara jer je okopnila nada da će SAD i Kina konačno postići trgovinski sporazum, zasjenjujući izglede za svjetski gospodarski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,61 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 56,55 dolara.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da su dvije zemlje blizu završetka trgovinskog sporazuma, ali nije naveo datum ni mjesto na kojem će se održati ceremonija potpisivanja, razočaravši ulagače.

Dodatni pritisak na cijene stvorila su i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, prema preliminarnom Reutersovom istraživanju. Zalihe derivata vjerojatno su se smanjile, procjenjuju analitičari.

Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana a vlada sutra.

"Cijene nafte pritišću očekivanja rasta zaliha u SAD-u, te neizvjesnost oko strategije ograničenja proizvodnje OPEC%2B i američko-kineskog trgovinskog sporazuma", konstatiraju analitičari ING-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, predvođeni Rusijom ograničavaju proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno a pojavile su se i naznake da bi mogli biti spremni i na još značajnije rezove kako bi poduprli cijene.

Proteklih su dana ipak iz OPEC-a stigli signali da po njihovoj procjeni nema potrebe za značajnijim ograničenjem opskrbe. Tako je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo prošlog tjedna da izgledi za tržište nafte u sljedećoj godini možda imaju uzlazni potencijal.

Ovog je tjedna kazao i da je još uvijek siguran da će Sjedinjene Države i Kina postići trgovinski sporazum. ""To će gotovo sigurno otjerati tamni oblak koji je zavio globalno gospodarstvo", rekao je čelnik OPEC-a, dodajući da je prerano za rasprave o proizvodnoj politici OPEC-a, koja će biti tema sastanka zakazanog 5. i 6. prosinca.

Pritisak na cijene povećala je i procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) o sporijem rastu globalne potražnje za naftom nakon 2025. godine. Očekuje se da će do 2025. potražnja rasti u prosjeku za milijun barela dnevno a nakon toga rast bi trebao biti višestruko slabiji zbog učinkovitijeg goriva i prijelaza na električne automobile.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,82 dolara, te je porasla 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.