SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte na putu trećeg uzastopnog tjednog pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.07.2018. - 16:32:53

LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su skliznule zbog tvrdokornih američko-kineskih trgovinskih napetosti te ostaju na putu trećeg uzastopnog tjednog pada.

Barel nafte na londonskom je tržištu pojeftinio 14 centi, na 72,44 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte za isporuke u rujnu skliznula je za 18 centa, na 68,08 dolara, dok je za isporuke u kolovozu, prema terminskom ugovoru koji je pred istekom, porasla neznatnih osam centi, na 69,54 dolara.

Cijene su posljednjih dana pritiskale zabrinutosti zbog prekomjerne ponude budući da su nedavni prekidi u proizvodnji u međuvremenu otklonjeni, pa su ponovno pokrenuti proizvodnja i isporuke sirove nafte. Uz to, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine potaknule su strahove u vezi šteta za njihova gospodarstva i potražnju za robama.

Američki predsjednik Donald Trump u razgovoru za televiziju CNBC izjavio je da je spremam nametnuti carine na sav uvoz robe iz Kine u vrijednosti 500 milijardi dolara.

Slabija potražnja za naftom u SAD-u i Kini, zbog usporavanja gospodarstva izazvanog trgovinskim sukobom tih dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte, vjerojatno bi značajno pritisnula tržišta.

Sjedinjene Države činile su oko petinu globalne naftne potražnje u 2017. godini, dok je na Kinu otpadao udjel od oko 13 posto, podaci su BP-ijevog statističkog pregleda.

Dodatno je u petak zakočila potencijalni rast cijena vijest da su norveški radnici u četvrtak odlučili prekinuti štrajk započet 10. srpnja, otklonivši time prijetnje naftnoj i plinskoj proizvodnju regiji.

No blagu podršku cijenama u petak je pružila Saudijska Arabija, najavivši da će smanjiti isporuke u idućem mjesecu. "Saudijska Arabija očekuje da će izvoz smanjiti za oko 100 tisuća barela dnevno u kolovozu, budući da poduzima poteze kako bi se pobrinula da ne isporučuje nafte na tržite više nego su potrebe potrošača", kazao je saudijski predstavnik u OPEC-u Al-Aama.

"Premda su međunarodna tržišta nafte prilično uravnotežena u trećem kvartalu, ipak će biti značajnog smanjenja zaliha zbog snažne potražnje i sezonskih čimbenika u drugoj polovini godini", smatra Al-Aama.

Poručio je također da zabrinutosti da će Saudijska Arabija s partnerima ići u značajne prekomjerne isporuke na tržišta nisu utemeljene.

OPEC je odvojeno objavio da je cijene barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 70,91 dolar, što znači da je uvećana za 93 centa u odnosu na dan ranije.