SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte kliznule ispod 57 dolara pod pritiskom dobitonosnih prodaja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.10.2017. - 17:33:50
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 57 dolara budući da su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje unatoč napetostima na Bliskom Istoku koje smanjuju isporuke iz te regije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,88 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 50,84 dolara.

"Krenuo je blagi val dobitonosnih prodaja", konstatira Olivier Jakob iz savjetodavne kuće Petromatrix. „Zapravo se cijene cijelog tjedna kreću unutar uskog raspona, bez ikakvog zamaha", dodao je.

Izvoz nafte iz iračkog Kurdistana prema turskoj luci Ceyhan u petak je sveden na 216.000 barela dnevno, u odnosu na uobičajenih 600.000 barela dnevno, saznaje se iz logističkih izvora.

Iračke snage ponovo su ovog tjedna preuzele kontrolu nad dva glavna naftna polja sjeverozapadno od Kirkuka, potisnuvši kurdske snage, a bagdadsko ministarstvo za naftu očekuje obnovu proizvodnje ove nedjelje.

Pritom je najveća ruska naftna tvrtka Rosneft postigla dogovor koji će joj omogućiti preuzimanje kontrole nad glavnim naftovodom u iračkom Kurdistanu kroz ulaganje od 1,8 milijardi dolara.

Analitičari zaključuju da se prekomjerna opskrba tržišta u globalu smanjuje.

"Tržište nafte sada je donekle podopskrbljeno i očekujemo da će takvo stanje potrajati barem do konca godine", smatraju u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 55,52 dolara, što znači da je pala 60 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.