SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte iznad 76 dolara, čeka se sastanak velikih proizvođača
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2018. - 20:09:38
LONDON - Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 76 dolara, pritisnute većom američkom proizvodnjom u očekivanju sastanka vodećih proizvođača u sljedećem tjednu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,74 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 66,99 dolara.

Tržište pritišće povećanje američke proizvodnje za gotovo 30 posto u protekle dvije godine, na rekordno visokih 10,9 milijuna barela dnevno. Rusija je u prva dva tjedna u lipnju crpila 11,1 milijun barela dnevno, a Saudijska Arabija nešto više od 10 milijuna barela dnevno.

Cijene u Londonu gotovo utrostručene

Zbog skoka američke proizvodnje, ubrzano se smanjuje tržišni udio ostalih proizvođača. Pritom Rusija i Saudijska Arabija od početka prošle godine predvode ograničenje opskrbe Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača za 1,8 milijuna barela dnevno u nastojanju da podupru cijene.

Zahvaljujući tim mjerama, cijene su u Londonu gotovo utrostručene u odnosu na najniže razine iz 2016. godine, a dodatnu potporu pružila im je i snažnija potražnja. Stoga bi OPEC i Rusija uskoro mogli ukinuti ograničenja proizvodnje.

Smatra se da se Saudijska Arabija i Rusija zalažu za povećanje proizvodnje kako bi se stabilizirale cijene. Neki analitičari drže da bi se te dvije zemlje mogle odlučiti za taj potez ako odgovarajuća odluka ne bude donesena na razini OPEC-a.

Uskoro sastanak velikih proizvođača

Veliki proizvođači sastat će se u Beču 22. i 23. lipnja.

"Energetsko tržište miruje jer se sudionici pripremaju za sastanak OPEC-a i njihovih partnera u sljedećem tjednu", konstatira Stephen Brennock iz londonskog brokerskog društva PVM Oil Associates.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je danas da na sastanku OPEC-a sljedećeg tjedna očekuje razumni i umjereni dogovor članica i nekoliko proizvođača izvan tog kartela.

Falih je u posjetu Moskvi, gdje će uoči utakmice Rusije i Saudijske Arabije na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom energetike Alexanderom Novakom.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 73,35 dolara te oslabjela 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.