DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte iznad 67 dolara, SAD snizio procjenu rasta proizvodnje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2019. - 17:11:00
Zadnja izmjena: 13.03.2019. - 17:12:24
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara zbog snižene procjene rasta američke proizvodnje i zaustavljenog izvoza venezuelske nafte pod utjecajem američkih sankcija.

Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 87 centi višoj cijeni, od 57,74 dolara.

Američka vlada snizila je jučer procjenu rasta proizvodnje u ovoj godini, na prosječnih oko 12,3 milijuna barela dnevno. Snižena je i procjena za 2020. godinu, s 13,20 milijuna barela na 13,03 milijuna barela dnevno.

"Revizija je možda skromna ali one koji špekuliraju s rastom cijena tješi da je procjena snižena a ne povišena", tumači Harry Tchilinguirian iz londonskog ureda francuske banke BNP Paribas.

Cijene je podupro i neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API), zbog ograničene opskrbe više proizvođača.

Američka vlada objavit će tjedno izvješće o zalihama tokom dana.

Opskrbu tržišta smanjile su i američke sankcije Venezueli, koje su gotovo zaustavile njezin izvoz. Prošlog tjedna probleme je uzrokovao i nestanak struje, čije posljedice vlada još nastoji sanirati.

"Naveliko se očekuje da će nestanak struje utrti put još većem padu proizvodnje, pa i mogućim značajnim poremećajima u sustavu širom zemlje", ističe Stephen Brennock ih PVM--a.

"Istodobno će jačati pritisak da se nađu alternativni kupci za venezuelsku sirovu naftu budući da se bliži 29. ožujka, rok u kojem američke rafinerije moraju obustaviti uvoz", izjavio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 66,30 dolara, te je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.