SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte iznad 63 dolara drže napetosti na Bliskom istoku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.07.2019. - 21:37:53
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran prošli tjedan oteo britanski tanker, dok istodobno naznake slabe potražnje ograničavaju dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjoj trgovini porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,37 dolara, dok je u ponedjeljak porasla više od jedan posto. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 16 centi višoj cijeni, od 56,38 dolara.

Iranska zapljena britanskog tankera potaknula je zabrinutost da bi moglo doći do prekida opskrbe u Hormuškom tjesnacu, važnom naftnom putu u Perzijskom zaljevu kojim prolazi petina svjetskih naftnih isporuka.

"Nedavni incidenti na Bliskom istoku trebali bi nas podsjetiti da se situacija brzo mijenja i da bi se napetost mogla ponovo pojačati. No i dalje očekujemo da će cijena barela u Londonu porasti iznad 70 dolara u idućih tri do šest mjeseci ", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Napetosti se povećavaju u uvjetima nastojanja SAD-a da onemogući izvoz iranske nafte, dok proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) od početka godine provode rezove proizvodnje kako bi poduprli cijene.
Kao dio svoga plana, SAD je sankcionirao kinesku državnu energetsku kompaniju Zhuhai Zhenrong zbog navodnog kršenja ograničenja nametnutog iranskom naftnom sektoru.

No zbog snažnog rasta ponude iz SAD-a i drugih proizvođača izvan OPEC-a opskrba naftom premašuje potražnju, pokazali su objavljeni podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), unatoč smanjenom izvozu iz Irana i OPEC-ovim dobrovoljnim rezovima proizvodnje.
Slabiji izgledi za naftnu potražnju zbog usporavanja gospodarskog rasta pritisnuli su cijene nafte, koje su još uvijek za 18 posto više od početka godine zahvaljujući rezovima koje predvodi OPEC.

"Iako su cijene podupirali rezovi u prvoj polovini godine, ekonomski razlozi u ovom mjesecu čine opreznima one koji su očekivali da će cijene rasti", kazao je Tamas Varga iz PVM-a.

Goldman Sachs je u nedjelju snizio procjenu potražnje za naftom u 2019. godini, pridruživši se drugim prognostičarima poput IEA-e i OPEC-a koji su naniže revidirali procjene korištenja energenata.

Nafta bi daljnju potporu mogla dobiti od očekivanja još jednog pada zaliha sirove nafte u SAD-u, ukoliko to pokažu tjedna izvješća koja će biti objavljena kasnije u utorak, odnosno u srijedu. Analitičari iz Reutersovog istraživanja očekuju pad zaliha nafte u prošlom tjednu za 3,4 milijuna barela.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 64,27 dolara, što znači da je porasla 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.