SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte ispod 56 dolara zbog skoka američkih zaliha
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.02.2017. - 16:11:31
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara pod utjecajem skoka zaliha u SAD-u koje ukazuju na obilnu opskrbu i čine protutežu složnom smanjivanju proizvodnje ostalih velikih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. U gotovo identičnom iznosu smanjena je i na američkom tržištu, kliznuvši na 52,84 dolara.

U fokusu je tržišta izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 9,9 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će porasti za 3,5 milijuna barela.

"Trend zaliha u SAD-u potpiruje sumnju da smanjenje proizvodnje koje provodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) možda i neće rezultirati tješnjom opskrbom", tumači Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

Kako bi poduprli cijene, OPEC i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju, dogovorili su smanjenje proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine. U siječnju su postigli visok stupanj suglasnosti s dogovorom, procijenili su u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).
Utjecaj njihovih nastojanja neutralizirala je veća američka proizvodnja, što je ograničilo rast cijena.
U takvom se okruženju pozornost tržišta okreće službenim podacima vlade u Washingtonu o zalihama, radi potvrde API-jevih podataka.

"Ako američka vlada danas potvrdi API-jeve brojke, to će značiti da su zalihe sirove nafte u SAD-u dosegnule novu rekordnu razinu", primjećuje Stephen Brennock iz savjetodavne tvrtke PVM.

Vlada će objaviti izvješće tokom dana.

Dodani je pritisak na cijene nafte danas generirao i snažniji dolar nakon što je čelnica američke središnje banke Janet Yellen nagovijestila brži tempo podizanja ključnih kamatnih stopa. Jači dolar poskupljuje naftu za imatelje drugih valuta i time prigušuje potražnju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 53,31 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.