SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROBNA TRŽIŠTA
 
Cijene kave i šećera u padu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.04.2014. - 11:23:03
LONDON - Cijene kave i šećera na svjetskom tržištu su ovoga tjedna pale, poslije prošlotjednog skoka, dok se cijena kakaa i dalje koleba.
Pad cijena kave je uslijedio poslije najavljenih obilnijih padavina u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču te sirovine, objašnjavaju analitičari agencije Price Futures Group.

Cijena kave je sredinom tjedna dostigla najnižu razinu u posljednjih pet i pol tjedana i vrijedila je 1.980 USD po toni na Londonskoj burzi, prenose agencije.

Padaline tijekom ožujka umirile su donekle aktere na svjetskom tržištu koji su poslije suše s početka godine bili krajnje zabrinuti, strahujući zbog velikog pada ovogodišnje ponude iz Brazila.

Polovinom ožujka tona kave vrijedila je više od 2.200 USD što je najviša vrijednost u posljednjih godinu i pol na Londonskoj burzi, a na Njujoroškoj u posljednjih dvije godine. Posljedice suše bit će poznate tek kad počne berba za oko mjesec dana, podsjetili su stručnjaci.

Cijena šećera je ovoga tjedna također zabilježila pad, jer bi, prema ocjeni analitičara, šteta od suše u Brazilu mogla biti manja nego što se prethodno očekivalo. Na pojeftinjenje ove sirovine također je utjecala dobra opskrba tržišta, objašnjavaju analitičari američkog Citigroupa.