GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane u prosincu na najvišoj razini u pet godina

Cijene hrane u prosincu na najvišoj razini u pet godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 15:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cijene hrane poskočile su u prosincu na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od prosinca 2014.

U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 posto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO-va indeksa od 171,5 bodova.

Najviše su u prosincu porasle cijene biljnih ulja, za 9,4 posto u odnosu na studeni, poduprte snažnom potražnjom za palminim uljem, posebice za potrebe proizvodnje biodizela. Dodatno im je potporu pružila i zabrinutosti zbog smanjene ponude.

Znatno je poskupio i šećer, za 4,8 posto u odnosu na studeni, zbog rasta cijena sirove nafte koji je potaknuo brazilske tvornice šećera da preusmjere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Time je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

FAO-v indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 3,3 posto na mjesečnoj razini, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam posto, zbog smanjenog izvoza iz Europske unije i Oceanije.

Cijene žitarica porasle su skromnijih 1,4 posto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih s prosvjedima.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa bio je u prosincu gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost za studeni, poduprt solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predblagdanskom domaćom potražnjom u Europskoj uniji i Brazilu.

Tagovi: cijene hrane, hrana, žitarice, šećer, meso
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE