SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INFLACIJA
 
Cijene električne energije podižu stopu inflacije
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 19.11.2017. - 09:49:32
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a za listopad, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena zabilježile su mjesečni rast po stopi od 0,4% što je pozitivno doprinijelo rastu cijena i na godišnjoj razini. 

Naime, u odnosu na listopad prošle godine potrošačke cijene su nastavile rasti po stopi od 1,4% dok je u prvih deset mjeseci prosječna stopa inflacije iznosila 1,1%.

Rast cijena na mjesečnoj razini posljedica je prvenstveno rasta cijena u kategoriji Odjeće i obuće koje su u odnosu na rujan više za čak 7% što je posljedica novih kolekcija. Isto tako više cijene zabilježene su u kategorijama Pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, koje su u prosjeku više za 0,7%, cijene Prijevoza, koje su u prosjeku više za 0,2%, cijene Zdravlja, cijene Obrazovanja te cijene Raznih dobara i usluga, koje su pojedinačno zabilježile rast od 0,1%.

Na godišnjoj razini najveći generator rasta potrošačkih cijena i dalje ostaju cijene prehrane koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto manje od 30%. Tako su cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na isti mjesec lani više za 3,2% a podržane su rastom cijena mlijeka, sira i jaja (6,8%), povrća (10,2%), ulja i masti (9,4%) te mesa (2,7%).

Doprinos pozitivnim godišnjim stopama inflacije došao je i rastom cijena u kategorijama Alkoholnih pića i duhana (2,3%), Restorana i hotela (6,3%) te Prijevoza (1,9%). Suprotno tome, daljnji porast indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini ublažile su niže cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-0,9%) te Komunikacija (-1,3%).

U narednim mjesecima očekujemo nastavak rasta indeksa potrošačkih cijena zbog porasta administrativno reguliranih cijena (električne energije) pa će ovogodišnji značajan porast i doprinos cijena prehrane polako jenjavati. Istovremeno očekujemo nastavak rasta doprinosa cijena energije u ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Posljedica je to baznog učinka i već spomenutog podizanja cijena električne energije. Prosječna stopa inflacije s očekivanih 1,2% u 2017. trebala bi u 2018. ubrzati na 1,4%. Osim inflacije ponude, odnosno pozitivnog doprinosa rasta cijena prehrane i energije, očekujemo da bi i doprinos domaće snažnije potražnje trebao gurati cijene prema blago višim razinama.

U uvjetima još uvijek umjerenog rasta potrošačkih cijena i stabilnog tečaja monetarna politika će i dalje zadržati svoj ekspanzivni karakter podržavajući niske kamatne stope kroz izrazito visoku razinu likvidnosti u sustavu.