GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena nafte blago porasla nakon zatvaranja dva libijska naftna polja

  Cijena nafte blago porasla nakon zatvaranja dva libijska naftna polja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su porasle na najvišu razinu u zadnjih tjedan dana nakon što su zatvorena dva velika naftna polja u Libiji zbog vojne blokade, zbog čega je moguće smanjenje isporuke iz te OPEC-ove članice na minimalne razine.

Na londonskom je tržištu cijena barela Brenta porasla za 37 centi u odnosu na zatvaranje u petak, na 65,22 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio za 24 centa, na 59,73 dolara.
Dva velika naftna polja na jugozapadu Libije započela su gasiti proizvodnju u nedjelju nakon što su snage vjerne Khalifu Haftaru zatvorile cjevovod, potencijalno smanjujući nacionalnu proizvodnju na tek djelić uobičajene, priopćila je Nacionalna naftna korporacija (NOC).
Rast cijena nafte, nakratko zabilježen u ranijem trgovanju, splasnuo je nakon što su neki analitičari i trgovci rekli da bi poremećaje u libijskoj opskrbi mogli nadoknaditi drugi proizvođači, čime bi se ograničio utjecaj na globalno tržište.

„Tržište nafte i dalje je dobro opskrbljeno obilnim zalihama i zdravim rezervnim kapacitetima. Drugim riječima, utjecaj na rast cijena mogao bi se pokazati kratkotrajnim”, rekao je naftni trgovac PVM-a Stephen Brennock.

Ako se libijski izvoz zaustavi na neko duže razdoblje, spremnici će se napuniti za nekoliko dana, a proizvodnja će usporiti na 72 tisuće barela dnevno, rekao je glasnogovornik NOC-a. Libija je u zadnje vrijeme proizvodila oko 1,2 milijuna barela dnevno.

„Dugotrajni poremećaj u Libiji bio bi dovoljan da globalno tržište nafte umjesto viška počne bilježiti manjak u prvom kvartalu 2020. godine ”, rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.
Strane sile u nedjelju su se složile na summitu u Berlinu da podrže krhko primirje u Libiji, koja je u kaosu od pada Moamera Gadafija 2011. godine.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,58 dolara dolara, što znači da je pala za četiri centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.
Za Indiju je prognoza rasta za 2020. oštro snižena, i to za 1,2 postotna boda u odnosu na listopadsku, na 5,8 posto, i ujedno je najizraženije snižena MMF-ova prognoza rasta za neko tržište u nastajanju, a razlog je kriza kredita u toj zemlji. Očekuje se da će monetarni i fiskalni poticaji ponovno podići stopu rasta indijskog gospodarstva na 6,5 posto u 2021., premda je i ta stopa u odnosu na listopadsku procjenu snižena za 0,9 postotnih bodova.
I drugim tržištima u nastajanju također su snižene procjene rasta, uključujući Čileu, koji je pogođen društvenim nemirima, te Meksiku kojem je prognoza rasta tako snižena na svega jedan posto u 2020., s 1,3 posto projiciranih u listopadskim prognozama.
Premda su rizici daljnjeg slabljenja ublaženi nakon postizanja američko-kineskog trgovinskog dogovora, i dalje su značajni, napominju u MMF-u.

"Sve veće geopolitičke napetosti, ponajprije između SAD-a i Irana, mogle bi poremetiti globalne isporuke nafte, pogoršati ozračje i oslabiti ionako slabašne investicije kompanija", ističe MMF

"Štoviše, intenziviranje društvenih nemira u mnogim zemljama – odražavajući u nekim slučajevima, opadanje povjerenja u etablirane institucije i nedostatnu zastupljenost u upravljačkim strukturama – moglo bi poremetiti aktivnost, otežati reformska nastojanja i narušiti ozračje, pritišćući rast na niže razine od projiciranih".

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE