SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAVA
 
Cijena kave će rasti, proizvodnja u Brazilu pala 30%
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 23.03.2014. - 12:18:00
Zadnja izmjena: 23.03.2014. - 17:39:33
LONDON - Cijene kave mogle bi porasti zbog suše u Brazilu gdje je proizvodnja smanjena na najmanju količinu u posljednjih 30 godina.

Najgora suša u povijesti posebno je pogodila brazilsku regiju Minas Gerais, poznatu po plantažama kave, a tamo je tokom prosinca, siječnja i veljače palo samo deset posto kiše u odnosu na prosjek za ljetno razdoblje u Brazilu.

Zabrinuti Hugo de Brito je peta generacija uzgajivača kave u obitelji, a njegova plantaža od 1.000 hektara, nekome tko se ne razumije u kavu, na prvi pogled izgleda zelena i bujna. Malo pažljiviji pogled, ipak, otkriva da su zrna smežurana, prerano sazrela u crvenu boju ili crna i sasušena.

Brazilski plantažeri vjeruju da će ove godine proizvesti 30 posto manje kave nego što su planirali, što će se vjerojatno odraziti na cijene tog napitka u kafićima širom svijeta. U skladištima blizu grada Tres Pontas radnici su „zatrpani“ vrećama kave, što samo potvrđuje da je, s udjelom od 40 posto svjetskog tržišta, Brazil definitivno najveći uzgajivač te biljke u svijetu.

Cijena narudžbi sorte Arabica samo tokom ove godine skočila je 80 posto, dostigavši tako cijenu od četiri dolara za kilogram.