DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BAKAR
 
Cijena bakra najniža u četiri godine
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 16.03.2014. - 23:03:12
LONDON - Cijena bakra je na četverogodišnjem minimumu, uslijed briga da bi pad na kineskom tržištu obveznica mogao utjecati na kreditne sposobnosti metalne industrije u toj zemlji. Međutim, pad u Aziji ide naruku evropskim korisnicima bakra.

Bakar se koristi u gotovo svim sektorima ekonomije. Od autoindustrije, preko bijele tehnike, do građevine. Ali, cijena tog plemenitog metala konstantno pada posljednje četiri godine, što evropskim dobavljačima daje rijetku priliku da napune skladišta po vrlo atraktivnim cijenama, tvrdi David Stephenson, direktor londonke kompanije Columbia Metals.

"Pojedini klijenti imaju odlične dugoročne projekcije o nabavci bakra. Zato sada imamo mnogo novih ugovora. Mislim da je sada pravo vrijeme za nabavku te sirovine, jer cijena posljednje četiri godine nikad nije bila niža. Zato klijenti koji imaju viziju šta će proizvoditi u bliskoj budućnosti mogu napraviti odlične ugovore s kompanijama poput naše, kako bi bakar naredne dvije ili tri godine nabavljali po današnjoj cijeni", rekao je Stephenson.

Pad cijene uzrokovan je događanjima u Kini. Ta zemlja je najveći potrošač bakra, sa 40 posto globalne potražnje. Ali, posljednjih šest mjeseci zalihe bakra su se nagomilale, što je izazvalo zabrinutost da će se potražnja smanjiti.

"Kina će narednih mjeseci uvoziti manje bakra, što će stvoriti višak zaliha na globalnom tržištu. Zato smatram da je manjku zaliha na Londonskoj burzi metala došao kraj i vjerujem da će se zalihe obnoviti u narednih tri do šest mjeseci. To će uzrokovati da problem manjka na tržištu pređe u problem viška zaliha, koji će se zadržati vjerovatno do kraja godine", smatra tržišni analitičar Nic Brown.

Velike količine bakra često se koriste kao garancija, odnosno kolateral na kineskom tržištu kapitala. Ali, budući da je cijena pala, takva praksa je sve rjeđa. Prošoga tjedna u Kini je zabilježen prvi bankrot nad domaćim obveznicama, što samo povećava brige investitora.

"Postoje značajne brige u Kini da bakar koji se koristi kao kolateral možda ne bude dovoljan da se namire investitori u slučaju ponovnog bankrota nad dugovima prema obveznicama", kazao je Brown.

Kina je smanjila projekcije rasta bruto društvenog proizvoda sa 7,7 na 7,5 posto, s ciljem koncentriranja na održiv rast i ekološki prihvatljive zakone za industriju. To bi, prema analitičarima, trebalo osigurati da potražnja za bakrom dugoročno bude stabilnija.